Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Отпускат 18 млн. на общинските болници. Колко ще са за Пловдив?
Източник: ПОТВ 15:16 / 08.02.2019
© ПОТВ

Министерството на здравеопазването ще отпусне допълнителни 30 милиона лева на областните и общинските болници. Парите ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и с постановление на Министерския съвет. За общинските болници са предвидени 18 млн. лв., а за областните - 12 млн. лв. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв., съобщиха от здравното министерство.

До решението се е стигнало след поредната среща днес с представители на Сдружението на общинските болници. Припомням, че в отговор на напрежението и протестите на медици от общинските болници вчера премиерът Бойко Борисов заяви: "Болници в мое управление няма да закрия" и поиска здравният министър Кирил Ананиев да предложи решение на проблема. 

 

След срещата днес се разбра, че решението е допълнителни 30 млн. лв. бюджетни средства. От общо 66 млн. лв. 28 млн. лв. са предвидени за общинските лечебни заведения, а 38 млн. лв. – за областните болници. С тези пари увеличението на разходите за персонал в общинските болници ще бъде с между 25 и 40%. Увеличението при областните болници ще бъде между 10 и 15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на Националната здравноосигурителна каса, коментира Ананиев.

Общинските болници получиха и още един бонус - върната бе цената от 500 лева за клиничната пътека 56 за лечение на болести на черепно-мозъчни нерви и периферната нервна система. С анекса към Националния рамков договор, в сила от началото на годината, тази дейност беше намалена на 300 лв., което предизвика сериозно недоволство. Това е пътеката, по която много често работят общинските болници и по изчисления тя формира поне 15 на сто от общия приход на болниците.

Как и дали ще излязат разчетите на касата, здравното и финансовото министерство с това увеличение и с допълнителните бюджетни пари за общинските болници за момента не е коментирано.

За пореден път от министерството възнамеряват да се опитат да преструктурират тези болници. "Съвместно със сдружението на общинските болници Министерството на здравеопазването ще работи и по преструктурирането на общински болници с цел повишаване ефективността им. През следващите седмици предстои да бъдат решени чисто технологични и организационни въпроси, които в момента възпрепятстват общинските лечебни заведения при изпълнението на дейността им", посочи днес Ананиев.

Припомням, че в Пловдив има две общински болници - "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон". "Св. Мина" от години е във финансов колапс и последните натрупани дългове са в размер на 700 000 лева. Това е причината ОбС-Пловдив да вземе решение за вливането на "Св. Мина" във финансово стабилната "Св. Пантелеймон", но процедурата официално не е стартирала. Ресорният заместник-кмет Розалин Петков тази сутрин заяви в интервю за Радио Пловдив, че предстои оптимизация на персонала в "Св. Мина".
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: