Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Отпускат 18 млн. на общинските болници. Колко ще са за Пловдив?
Източник: ПОТВ 15:16 / 08.02.2019
© ПОТВ

Министерството на здравеопазването ще отпусне допълнителни 30 милиона лева на областните и общинските болници. Парите ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и с постановление на Министерския съвет. За общинските болници са предвидени 18 млн. лв., а за областните - 12 млн. лв. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв., съобщиха от здравното министерство.

До решението се е стигнало след поредната среща днес с представители на Сдружението на общинските болници. Припомням, че в отговор на напрежението и протестите на медици от общинските болници вчера премиерът Бойко Борисов заяви: "Болници в мое управление няма да закрия" и поиска здравният министър Кирил Ананиев да предложи решение на проблема. 

 

След срещата днес се разбра, че решението е допълнителни 30 млн. лв. бюджетни средства. От общо 66 млн. лв. 28 млн. лв. са предвидени за общинските лечебни заведения, а 38 млн. лв. – за областните болници. С тези пари увеличението на разходите за персонал в общинските болници ще бъде с между 25 и 40%. Увеличението при областните болници ще бъде между 10 и 15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на Националната здравноосигурителна каса, коментира Ананиев.

Общинските болници получиха и още един бонус - върната бе цената от 500 лева за клиничната пътека 56 за лечение на болести на черепно-мозъчни нерви и периферната нервна система. С анекса към Националния рамков договор, в сила от началото на годината, тази дейност беше намалена на 300 лв., което предизвика сериозно недоволство. Това е пътеката, по която много често работят общинските болници и по изчисления тя формира поне 15 на сто от общия приход на болниците.

Как и дали ще излязат разчетите на касата, здравното и финансовото министерство с това увеличение и с допълнителните бюджетни пари за общинските болници за момента не е коментирано.

За пореден път от министерството възнамеряват да се опитат да преструктурират тези болници. "Съвместно със сдружението на общинските болници Министерството на здравеопазването ще работи и по преструктурирането на общински болници с цел повишаване ефективността им. През следващите седмици предстои да бъдат решени чисто технологични и организационни въпроси, които в момента възпрепятстват общинските лечебни заведения при изпълнението на дейността им", посочи днес Ананиев.

Припомням, че в Пловдив има две общински болници - "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон". "Св. Мина" от години е във финансов колапс и последните натрупани дългове са в размер на 700 000 лева. Това е причината ОбС-Пловдив да вземе решение за вливането на "Св. Мина" във финансово стабилната "Св. Пантелеймон", но процедурата официално не е стартирала. Ресорният заместник-кмет Розалин Петков тази сутрин заяви в интервю за Радио Пловдив, че предстои оптимизация на персонала в "Св. Мина".
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа (2) 3%
Догодина (7) 11%
В края на мандата (4) 6%
На куково лято (51) 80%
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: