Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
ПОЗИЦИЯТА НА КТ "ПОДКРЕПА" ОТНОСНО ИЗБОРА НА УПРАВИТЕЛ НА ПЕТО ДКЦ
Източник: ПОТВ 14:50 / 03.12.2018

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

от Атанас Кръстев, Председател СРС "Подкрепа" Пловдив

Относно: Решение на Общински съвет Пловдив от 29.11.2018 год.по точка 13 от дневния ред-"Избор на управител на V ДКЦ Пловдив.

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с взето решение на Общински съвет Пловдив от 29.11.2018 г. по т.13 от дневния ред, както и коментари,включително и квалификации по мой адрес в качеството ми на Председател на СРС "Подкрепа" Пловдив по медии, в някои от които има нелицеприятни за мен и организацията мнения, си позволявам да ви запозная с фактите и обстоятелствата по проблема за реалното състояние на V ДКЦ като лечебно заведение.

По настояване на КТ  "Подкрепа"  Пловдив, подкрепено от социалните ни партньори бяха проведени две заседания на Общински съвет по социално сътрудничество , като преди това е проведен и Браншови съвет по здравеопазване. И на трите заседания  основната тема,  която  аз съм поставял бяха извършените незаконосъобразни уволнения от страна на Управителя, на председателя на синдикалната секция на КТ "Подкрепа", както и  на членове на същата със заповеди, връчени няколко часа след учредяване на структурата на КТ  "Подкрепа" в дружеството. Констатациите и предприетите административни действия от страна на Инспекция по труда Пловдив са свързани и с нарушения определени в индивидуалните трудови договори и по-точно размера на основните трудови възнаграждения - те са по-ниски от определените в ПМС№316 от 20.12.2017 г., за което са направени предписания. Предприети са принудителни мерки от страна на Инспекция по труда Пловдив, заради отказ на д-р Литовойска да предостави искана от нас икономическа информация, необходима за започване на преговори по колективно трудово договаряне.

Проверка на Инспекцията по труда констатира и че управителят Литовойска няма трудов договор с V ДКЦ за медицинската и практика и работа в  медицинското заведение, която тя извършва видно от сайта в същото здравно заведение, на което тя е управител. Работното и време е в рамките на около 4 часа. На база на поставеният от мен въпрос за това има ли конфликт на интереси, както и кога същата работи, кога и колко часа работи като управител на V  ДКЦ, тристранният съвет на последното заседание единодушно взе решение да бъде сезирана Постоянната комисия за противодействие на корупцията и конфликт на интереси.

Със заповед на Кмета на град Пловдив е назначена Комисия за проверка в V ДКЦ по финансовото управление и контрол в дейността, която е от 5.10.2018 г. Същата проверка не бе приключила и не ни бяха предоставени резултати на ОСТС до датата на заседанието на Общинския съвет, на който се гласува назначаването на новият стар управител г-жа Литовойска.

На първият Съвет за социално сътрудничество, в присъствието и на представители специалисти на общинската администрация, ние изнесохме факти, свързани с реална информация от Здравната каса, касаеща дейността в конкретика на подчертавам лечебното заведение V ДКЦ,  които факти са следните:

-за август 2017 г. от физиотерапията за предварителни прегледи са изработени 15080 лв.

за тази година август месец 2018 г. -след направената оптимизация на структурата, довела до съкращение, показателите падат с около 2000 лв.

- за септември 2017г. са изработени 8786 лв.

- за септември 2018 г. -  6 272 лв.

и окончателно за октомври месец 2017 г. са изработени 18096 лв.

- октомври месец 2018 г. - 10 290 лв.

Повече от 100% намаляване на приходите от предварителни прегледи, подчертавам едни от основните показатели, определящи състоянието не на търговското дружество, а на лечебното заведение по смисъла на закона за лечебни заведение общинска и държавна собственост.

В своето изказване на сесия на ОС , общинският съветник д-р Учкунова, представител на Комисията по избор на управителя, бяха изречени категорично меко казано неистини.

По избраният от тях кандидат, един единствен-д-р Литовойска, в своето изказване тя акцентува за големия опит, който тя има като  Управител   на  ДКЦ  Изток. Информацията ни е, че д-р Литовойска е освободена като Управител за несправяне с работата си и слаби резултати. Д-р Учкунова заяви, че са направени съществени инвестиции за развитие на лечебното заведение по време на управлението на г-жа Литовойска. Информацията ни е, че такива няма с изключение на сменени врати и  поставени монитори, за които се твърди че не работят.

В интерес на справедливостта може би д-р Учкунова е имала в предвид два апарата за ЕКГ, за които ние имаме информация, че подобни апарати има навсякъде в общинските центрове.

С писмо до Кмета и Председателя на ОС Пловдив, сме уведомили за проблематиката в V ДКЦ. Същото писмо не беше зачетено на сесията на ОС, когато се гласуваше точката за избор на управител. На практика с изказването си д-р Учкунова създаде предпоставка за неизслушване на вносителя на горе цитираното писмо, Председателят на КТ "Подкрепа" Пловдив. Цитирам нейните думи "Ще си подам оставката, ако се допусне който и да е извън общинските съветници, да вземе отношение или да даде информация по случая". Касае се за именно тази информация, която изнасям пред вас.

Не мога да не взема отношение и по разпространяваната невярна информация, свързана с д-р Калинов, председател на СС  "Подкрепа". След уволненията на избраната за председател и членове на секцията/за които водим дела/, с протокол и гласуване, съгласно нашия Устав за председател избраха д-р Калинов. Същият е член на КТ "Подкрепа" от деветдесетте години.Твърденията, че той се цели в директорския пост   са неверни  и поради факта, че същият не участва в конкурса за заемане на длъжността Управител, а по времето на тези събития той е извън страната, в САЩ по лични дела.

Уважаеми дами и господа,

КТ "Подкрепа" е особен вид социална и гражданска организация. Факта, че гражданското общество, на база приети правилници на Общински съвет Пловдив е в невъзможността си да изрази своето становище свободно и без определени процедурни хватки е проблем,свързан с прозрачността, откритостта и създаването на политики в интерес на обществото, в случая общинското ни здравеопазване. Подчертавам , че става въпрос за становище на всички социални партньори,членове на Съвета за социално сътрудничество. В този смисъл, КТ "Подкрепа", ще се обърне официално към Кмета на Пловдив, г-н Тотев, на база на неговите правомощия, да спре по целесъобразност това решение до приключване на  проверките -от Комисията за противодействие на корупцията и конфликт на интереси и тази за състоянието на финансовото управление и контрол в дейността на дружеството, която трябва да даде пълна яснота за състоянието на лечебното заведение такова, каквото то се определя от Закона за лечебните заведения, в частта общински и държавни,защото спекулиране с цифри, касаещи приходи от наеми и други/ако има такива/ не създават общинско здравеопазване. Освен това напомняме, че всички управители при поемане управлението на общинските дружества, подписват декларация за конфликт на интереси.

 

 

                                                                                                       Атанас Кръстев
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: