Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
ПОЗИЦИЯТА НА КТ "ПОДКРЕПА" ОТНОСНО ИЗБОРА НА УПРАВИТЕЛ НА ПЕТО ДКЦ
Източник: ПОТВ 14:50 / 03.12.2018

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

от Атанас Кръстев, Председател СРС "Подкрепа" Пловдив

Относно: Решение на Общински съвет Пловдив от 29.11.2018 год.по точка 13 от дневния ред-"Избор на управител на V ДКЦ Пловдив.

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с взето решение на Общински съвет Пловдив от 29.11.2018 г. по т.13 от дневния ред, както и коментари,включително и квалификации по мой адрес в качеството ми на Председател на СРС "Подкрепа" Пловдив по медии, в някои от които има нелицеприятни за мен и организацията мнения, си позволявам да ви запозная с фактите и обстоятелствата по проблема за реалното състояние на V ДКЦ като лечебно заведение.

По настояване на КТ  "Подкрепа"  Пловдив, подкрепено от социалните ни партньори бяха проведени две заседания на Общински съвет по социално сътрудничество , като преди това е проведен и Браншови съвет по здравеопазване. И на трите заседания  основната тема,  която  аз съм поставял бяха извършените незаконосъобразни уволнения от страна на Управителя, на председателя на синдикалната секция на КТ "Подкрепа", както и  на членове на същата със заповеди, връчени няколко часа след учредяване на структурата на КТ  "Подкрепа" в дружеството. Констатациите и предприетите административни действия от страна на Инспекция по труда Пловдив са свързани и с нарушения определени в индивидуалните трудови договори и по-точно размера на основните трудови възнаграждения - те са по-ниски от определените в ПМС№316 от 20.12.2017 г., за което са направени предписания. Предприети са принудителни мерки от страна на Инспекция по труда Пловдив, заради отказ на д-р Литовойска да предостави искана от нас икономическа информация, необходима за започване на преговори по колективно трудово договаряне.

Проверка на Инспекцията по труда констатира и че управителят Литовойска няма трудов договор с V ДКЦ за медицинската и практика и работа в  медицинското заведение, която тя извършва видно от сайта в същото здравно заведение, на което тя е управител. Работното и време е в рамките на около 4 часа. На база на поставеният от мен въпрос за това има ли конфликт на интереси, както и кога същата работи, кога и колко часа работи като управител на V  ДКЦ, тристранният съвет на последното заседание единодушно взе решение да бъде сезирана Постоянната комисия за противодействие на корупцията и конфликт на интереси.

Със заповед на Кмета на град Пловдив е назначена Комисия за проверка в V ДКЦ по финансовото управление и контрол в дейността, която е от 5.10.2018 г. Същата проверка не бе приключила и не ни бяха предоставени резултати на ОСТС до датата на заседанието на Общинския съвет, на който се гласува назначаването на новият стар управител г-жа Литовойска.

На първият Съвет за социално сътрудничество, в присъствието и на представители специалисти на общинската администрация, ние изнесохме факти, свързани с реална информация от Здравната каса, касаеща дейността в конкретика на подчертавам лечебното заведение V ДКЦ,  които факти са следните:

-за август 2017 г. от физиотерапията за предварителни прегледи са изработени 15080 лв.

за тази година август месец 2018 г. -след направената оптимизация на структурата, довела до съкращение, показателите падат с около 2000 лв.

- за септември 2017г. са изработени 8786 лв.

- за септември 2018 г. -  6 272 лв.

и окончателно за октомври месец 2017 г. са изработени 18096 лв.

- октомври месец 2018 г. - 10 290 лв.

Повече от 100% намаляване на приходите от предварителни прегледи, подчертавам едни от основните показатели, определящи състоянието не на търговското дружество, а на лечебното заведение по смисъла на закона за лечебни заведение общинска и държавна собственост.

В своето изказване на сесия на ОС , общинският съветник д-р Учкунова, представител на Комисията по избор на управителя, бяха изречени категорично меко казано неистини.

По избраният от тях кандидат, един единствен-д-р Литовойска, в своето изказване тя акцентува за големия опит, който тя има като  Управител   на  ДКЦ  Изток. Информацията ни е, че д-р Литовойска е освободена като Управител за несправяне с работата си и слаби резултати. Д-р Учкунова заяви, че са направени съществени инвестиции за развитие на лечебното заведение по време на управлението на г-жа Литовойска. Информацията ни е, че такива няма с изключение на сменени врати и  поставени монитори, за които се твърди че не работят.

В интерес на справедливостта може би д-р Учкунова е имала в предвид два апарата за ЕКГ, за които ние имаме информация, че подобни апарати има навсякъде в общинските центрове.

С писмо до Кмета и Председателя на ОС Пловдив, сме уведомили за проблематиката в V ДКЦ. Същото писмо не беше зачетено на сесията на ОС, когато се гласуваше точката за избор на управител. На практика с изказването си д-р Учкунова създаде предпоставка за неизслушване на вносителя на горе цитираното писмо, Председателят на КТ "Подкрепа" Пловдив. Цитирам нейните думи "Ще си подам оставката, ако се допусне който и да е извън общинските съветници, да вземе отношение или да даде информация по случая". Касае се за именно тази информация, която изнасям пред вас.

Не мога да не взема отношение и по разпространяваната невярна информация, свързана с д-р Калинов, председател на СС  "Подкрепа". След уволненията на избраната за председател и членове на секцията/за които водим дела/, с протокол и гласуване, съгласно нашия Устав за председател избраха д-р Калинов. Същият е член на КТ "Подкрепа" от деветдесетте години.Твърденията, че той се цели в директорския пост   са неверни  и поради факта, че същият не участва в конкурса за заемане на длъжността Управител, а по времето на тези събития той е извън страната, в САЩ по лични дела.

Уважаеми дами и господа,

КТ "Подкрепа" е особен вид социална и гражданска организация. Факта, че гражданското общество, на база приети правилници на Общински съвет Пловдив е в невъзможността си да изрази своето становище свободно и без определени процедурни хватки е проблем,свързан с прозрачността, откритостта и създаването на политики в интерес на обществото, в случая общинското ни здравеопазване. Подчертавам , че става въпрос за становище на всички социални партньори,членове на Съвета за социално сътрудничество. В този смисъл, КТ "Подкрепа", ще се обърне официално към Кмета на Пловдив, г-н Тотев, на база на неговите правомощия, да спре по целесъобразност това решение до приключване на  проверките -от Комисията за противодействие на корупцията и конфликт на интереси и тази за състоянието на финансовото управление и контрол в дейността на дружеството, която трябва да даде пълна яснота за състоянието на лечебното заведение такова, каквото то се определя от Закона за лечебните заведения, в частта общински и държавни,защото спекулиране с цифри, касаещи приходи от наеми и други/ако има такива/ не създават общинско здравеопазване. Освен това напомняме, че всички управители при поемане управлението на общинските дружества, подписват декларация за конфликт на интереси.

 

 

                                                                                                       Атанас Кръстев
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров (52) 13%
Районен кмет от ГЕРБ (19) 5%
Славчо Атанасов (56) 14%
Борислав Инчев (21) 5%
Дани Каназирева (78) 19%
Йордан Иванов (20) 5%
Друг десен кандидат (17) 4%
Кандидат на БСП (19) 5%
Само обединен опозиционен кандидат (40) 10%
Никой не може да го пребори (86) 21%
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: