Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
"Пловдив чете 2018": Александър Секулов с Орфеев венец, Иво Рафаилов със "Златна четка"
Източник: ПОТВ 12:49 / 13.06.2018
©

Александър Секулов е тазгодишния носител на "Орфеевия венец" за високи постижения в съвременната поезия. Наградата, заедно с парична премия в размер на 5000 лева му бе връчена от председателя на ОбС - Пловдив Савина Петкова и представител на фирма "Програмиста“ - спонсор на литературния фестивал "Пловдив чете".

Художникът Иво Рафаилов получи отличието "Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Наградата, заедно с премия от 2000 лева, бе връчена от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков и Росица Касабова – собственик на винарска изба "Вила Винифера“ – също един от основните спонсори на фестивала.  

Писателят Йордан Велчев получи извънредна награда от 1000 лева, осигурена от меценат, пожелал анонимност, който посетил офиса на ИК "Жанет -45", за
©
да сподели изключителните си
©
впечатления от тритомника на големия писател "Балканският човек". Наградата му беше връчена от Божана Апостолова - създател и съучредител на инициативите "Пловдив чете".

Официалното откриване на 16-то издание на фестивала "Пловдив чете" се състоя снощи на Античния театър в Пловдив. Сред гостите бяха Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, кметът на район Южен Борислав Инчев, директорът на НБ "Иван Вазов" Димитър Минев, както и много пловдивски творци, писатели, поети и приятели на книгата. Водещ на церемонията бе Николай Колев - продуцент и водещ на предаването "Денят започва с култура" по БНТ.

Празникът започна с изпълнения на фолклорен ансамбъл "Иглика" с ръководител Венцислава Еленска. След официалната част, на сцената излезе група "Фондацията" в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Венко Поромански и Славчо Николов, които изпълниха, заедно с публиката, която им припяваше всички популярни и обичани песни на групите, в които свирят поотделно.

Литературният фестивал "Пловдив чете" се провежда традиционно с финансовата подкрепа на Община Пловдив, която тази година е в размер на  38 270 лева. Събитието е част от Културния календар на града за 2018 година, както и в предходните.

При връчването на наградата "Златна четка", заместник-кметът инж. Александър Държиков се обърна към публиката и организаторите с думите:

"Убеден съм, че хората от всички възрасти ще продължават да четат, да се срещат с писатели и поети, да участват в четения. И съм сигурен, че Фестивалът, една от емблемите на пловдивската култура ще го има и занапред, още дълги години, защото този традиционен, типично пловдивски фестивал на книгата се развива с всяко следващо издание, обогатява се, печели нови приятели, съмишленици и почитатели. "Пловдив чете" е и надежда, че българската книга е жива. Тази потребност е вечна, а любовта към словото и книгите е нашата отговорност- заветът, който всеки един от нас трябва да предаде на  поколенията след нас!"

Заместник-кметът благодари на организаторите за неуморните усилия и ежедневен труд, които полагат за да се случи форума. "Този труд често е невидим за околните. Щастлив съм, също така, че всичко това се случва в Пловдив – градът, избран за Европейска столица на културата – 2019", каза още заместник-кметът, като пожела успех на 16-то издание на "Пловдив чете".
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: