Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2021 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Евелин Парасков и "Съюз за Пловдив“ искат зелена светлина за  проекта  на Римския форум – Юг
Източник: ПОТВ 13:05 / 09.07.2020

Градът  има шанс  да  се сдобие  с най-интересния исторически център в страната, считат съветниците.

Председателят на  общинските съветници от Съюз за Пловдив Евелин Парасков внася питане до кмета,  докъде са стигнали процедурите  за реставрацията и експонирането на Римския форум – Юг  като част от културно – историческото наследство на Филипопол. 

"Преди няколко години  от общинския бюджет бяха  дадени  над 6 млн. лв.  за придобиване на имота, в който се намира Римския форум – Юг.  Тази спасителна инвестиция беше направена  именно с  цел  възстановяване на целия  археологически  комплекс заедно с Форум – Запад, Форум – Север и Форум – Изток. В община Пловдив е изготвено задание за проектиране  на южната част от комплекса, което е съгласувано с Министерството на културата. В бюджета за 2020 г. са планирани 80 000 лв. за проектиране“, напомня  Парасков.

Съветникът посочва, че западната част  на Римския форум  вече е реставрирана  и се превърна в  популярно място за  отдих, срещи и  опознаване на културното наследство както  за пловдивчани, така и за гостите на града. 

Римският форум – Север, е в процес на проектиране  и скоро  ще заеме достойно място  сред предпочитаните  туристически маршрути  и места  за почивка. 

Преди години на Римския форум – Юг  беше  извършена реставрация с добре нивелирани   антични  улици, възстановени антични магазини, лапидарно подредени архитектурни елементи.

"Днес  тази част от  археологическия комплекс  е изоставена, недостъпна  и занемарена, въпреки  значимия  й  потенциал. Това безценно  културно  наследство на Филипопол  ще продължава да  прилича  на обикновен и непонятен за мнозина изкоп, ако не се предприемат действия за  възстановяването му,“  отбелязва Евелин Парасков.

Съветниците от "Съюз за Пловдив“ са убедени, че  ако се възстанови  тази най-голяма разкрита част от Форума и  се  адаптира към съвременното площадно пространство , градът ще се сдобие  с най-интересния исторически център в страната.

Ако властта и гражданите прегърнат идеята за обогатяването на този център с активности и атракции, то почти празната сграда на Пощата може да  стане център за изкуство, музика и култура, с развлечения, кафенета, със  зала за прожекции  на филми с  археологическа тематика,  с макет на Римския форум на Филипопол.

"Централният площад на Пловдив  ще представлява  най- ефектната пространствена атракция в България, ако  с помощта на съвременните  технологии  се осъществяват визуални нощни възстановки на Форумния комплекс, както е изглеждал  в античните времена“, счита Евелин Парасков.

 

СЪЮЗ  ЗА  ПЛОВДИВ  ПИТА:

1.         Какви  процедури са  извършени до този момент  от администрацията по изготвяне на ПУП за поземлен  имот, в който попада  Римския форум- Юг,  както и част от паркинга пред хотел Тримонциум?

2.         До какъв етап е  стигнало възлагането за проектиране?

3.         Каква е визията на общинската администрация по отношение на начина на възлагане на поръчката -  отделно за проектиране или  на инженеринг?

4.         В какъв срок администрацията възнамерява да даде рестарт на работата в това пространство?

5.         Какви изисквания се поставят  пред проектантите  в заданието?

6.         Как ще бъде осигурено финансирането за  реализацията на проекта за експониране на Римския форум – Юг?

 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: