Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Каназирева и Кунчев : Адекватни мерки в борбата с COVID-19 и голямо обществено доверие в институциите показват резултатите от срезовото епидемиологично проучване в Пловдив
Източник: ПОТВ 15:05 / 15.06.2020

Средно само 2% от изследваните  имат антитела срещу коронавирус

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде висока оценка на организацията и  провеждането на първото представително проучване в Пловдив за наличие на антитела срещу SARS-CоV -2.

Той съобщи, че  изследването е проведено в 660 точки в 6-те района на града. 1108 души  са дали на терен предварително съгласие да бъдат тествани, като  553-ма от тях (членове на общо 291 домакинства),  са дали кръвна проба.

"Резултатите показват, че в тази група се засичат общо 6 човека при които има антитела срещу SARS-CоV -2 /само IgA, само IgG, или комбинация от двете/. Това означава, че антитела са открити  в 1.08 на сто от случайната географска извадка, представителна за настоящото население на град Пловдив, обясни доц. Кунчев

 

Главният здравен инспектор допълни, че от рисковите структури (лечебни заведения с разкрити и функциониращи COVID-19 отделения)  е тествана случайна извадка от 200 човека. В тази група също се засичат общо 6 човека с антитела срещу вируса, което представлява 3.00 %  от изследваните. 

Спрямо извадките направени на случаен принцип може да се заключи, че в населението на град Пловдив, към момента на проучването, антитела има в 1.08 %  и в 3 % от служителите, работещи в рискови структури.

Допълнително, в отговор на големия брой запитвания по време на проучването, бе дадена възможност, след записване по телефона, за изследване и на доброволци.

 В тази трета група са изследвани общо 249 човека от 194 домакинства, като са установени 10 лица с антитела срещу SARS-CoV-2, което e 4.01 % .  

 "Резултатите като цяло показват ниско ниво на колективен имунитет, което е индикация, че много малко хора до момента са се срещали с вируса. В същото време данните показват ниво на наличие на антитела в населението, сравнимо с нивата установени в други проучвания в страни при подобни нива на заболеваемост и епидемиологична обстановка, коментира доц. Кунчев.

Той обясни, че за проучването до момента са изхарчени 58 000 лв., което е около 10 пъти по-малко от цената на такива проучвания в другите страни. По реализирането му са работили  22 души от РЗИ- Пловдив и 11 доброволци от МУ, между които и стажант лекари.

"Благодаря за работата на всички, които участваха в реализирането на проучването. За по-малко от месец беше свършена много работа от РЗИ и доброволците. Благодаря на пловдивчани за тяхната активност и разбиране. Всичко това ни показа, че хората имат доверие на институциите, а предприетите мерки за справяне с епидемията са правилни, коментира областният управител.

 Резултатите и анализа от изследването ще бъдат публикувани в научни издания. То е направено според изискванията на Световната здравна организация и е адаптирано към условията на Пловдив.

 

 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: