Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
ОТ ВЧЕРАШИЯ БРИФИНГ В ОБЩИНАТА: ЗА СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА И ФОРМИРОВАНИЕ 112
Източник: ПОТВ 07:40 / 25.03.2020

Зам.-кметът Анести Тимчев: Общината осигурява социална услуга за 5 500 души в кризата

 

Община Пловдив към момента осигурява социална услуга за над 5 500 души по време на епидемията. Това заяви зам.-кметът Анести Тимчев по време на онлайн брифинга на Общинския кризисен щаб днес. По думите му услугите по време на епидемията предстои да се разраснат. Още 600 души ще бъдат включени към програмата "Патронажна грижа“, ще бъдат назначени и  нови 1000 социални асистенти. Общината има възможност да осигури работни места за общо 1 200 души. "Това са хора, които ще работят като доставчици на храна и лекарства, като патронажни специалисти на трудно подвижни и болни хора и като социални асистенти“, обясни Тимчев.

 

Общинският координационен център работи с екип от 200 доброволци, 10 мобилни екипа и 34 частни превозни средства. Доброволците на  БЧК и формированието "Пловдив 112“ са изключително подготвени и добре екипирани. Те се грижат за хората, които са под карантина“, обясни Анести Тимчев.

 

В кварталите с етническо население вече има 140 доброволци, които са от самото население от "Столипиново“, "Аджисан махала“, "Арман махала“ и "Шекер махала“, съобщи още Анести Тимчев. Първата им задача е да информират населението за санитарно-хигиенните изисквания по време на епидемията и как да се предпазят от коронавируса. Те разясняват на своите съкварталци, защо е необходимо да се спазва социална дистанция и как да предпазят възрастните и децата.

 

Общината съвместно с БЧК още в първите дни на извънредното положение откриха горещ телефон за психосоциална помощ – 0700 147 44 и на него от началото до днес са се обадили над 1 000 души и са получили психологическа подкрепа. Това съобщи директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева. На него дежурства дават 40 професионални психолози, които дават двучасови дежурства. По думите й в 80% от случаите се обаждат хора с висока тревожност. Пикът е регистриран в неделя, когато мерките бяха затенати за пореден път. Таня Георгиева благодари на всички, които се включват доброволно в инициативите на БЧК за преодоляване на кризата с COVID-19.

 

Доброволното формирование "Пловдив 112“ активно подпомага възрастните и самотни хора по време на кризата

 Огромно е участието на доброволците от доброволно формирование "Пловдив 112“  по отношение на логистиката и прилагане на  конкретните мерки за предотвратяване и ограничаване разпространението на COVID 19. Екипите доставят храна и лекарства на хора в карантина, на които няма кой да им съдейства или помогне. Това стана ясно от днешния онлайн брифинг, воден от заместник-кмета Анести Тимчев с участието на директора на БЧК-Пловдив Таня Георгиева и Георги Влайков – ръководител на формированието. 

Доброволците допълват дейността на Българския червен кръст за подкрепа и грижа за самотни възрастни хора или такива в затруднено положение. ДФ "Пловдив 112“ е създадено през 2013 година и до момента десетки да случаите, които са помагали за преодоляване на различни кризи и бедствия – наводнения, пожари, разрушения. 

Община Пловдив разчита много на тях, както и сега - за овладяване на разпространението на COVID 19", обясни Емил Вълков, началник на отдел "Обществен ред и управление при кризи". Той допълни, че хората могат да разпознават екипите на формированието благодарение на отличителните знаци и картите, които носят със себе си. 

Близо 10 дни продължава кампанията на Община Пловдив по набирането на доброволци, които да подпомогнат като цяло работата и прилагане на мерките за ограничаване на коронавируса. Ако някой иска да участва, то трябва да отговаря на следните изисквания – да е от 18 до 50 години, да е здрави без придружаващи  хронични заболявания. Одобрените хора преминават през предварителен инструктаж и след това, заедно с екип на ДФ "112“ обикалят и съдействат на хората в нужда.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: