Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
КАКВО ВЪЛНУВА ГЕОРГИ ПАШЕВ?
Източник: ПОТВ 15:36 / 25.02.2020

Разбрах, че темата тази вечер е "Какво Ви вълнува днес?“. Във връзка с това, реших набързо да нахвърля няколко теми:

Б.Б., който по някакво лошо стечение на обстоятелствата все още ни е "баш бакан“, е разследван от каталунска прокуратура, и въпреки това още не подава оставка. Самият той твърдеше, че всеки един дори само при съмнение за корупция, ще си ходи; а при него има съмнения за нещо много по-лошо от корупция: пране на пари с неясен, а навярно и престъпен произход. Защо не подава оставка веднага? Значи, ако е някой друг, ще го разпердушини, а ако се отнася за него самия, си мълчи виновно. Ама има и други "свещени крави“ като Горанов, например…

Днес пред смаяния ми поглед Людмил Попов наклевети доста зле проф. Бицин (друг Ваш водещ). Обвини го, че е обарвал студентки в Благоевград, като е бил гл. ас.  Това е сериозно твърдение, което аз като човек от същия бранш, не мога просто така да подмина. Не може да се хвърля така кал по репутацията на човек и то на професор. Ако Попов има доказателства, да ги представи наживо в ефир или да се извини на човека, защото така страда не само той, ами и институцията, в която и Бицин, а и аз работя. Освен това, го нарече анархо-комунист. Аз самия се смятам за анархо-либерал или по-точно казано анархо-адаптивист на една теория, която е приложение на Адаптивни системи в държавността; за което тепърва ще пиша и научни статии и книги. Основата са анархистки принципи за Свобода, Равенство, Братство; доброволното встъпване и безкористно допринасяне към Общност (от латински Комуна), но тук номерът е, че намесвам и адаптивни системи, при които какво точно ще се получи като конкретно устройство и строеж на държава зависи от това какви адаптивни цели се опитваме да постигнем и дали те са постижими в контекста на текущите външни ограничения и налични ресурси. Този строеж на държавността е временен, само в тоя контекст и не е "свещена крава“.  Това вече мога да го нарека "интелигентен анархизъм“, в който оставяме настрана идеологиите и догмите и почваме да ползваме математически, информатически, статистически, обучителни методи да ни кажат в конкретния момент как е най-добре да постъпим с оглед на строеж на държавата, разпределяне на парите и др. и др. Това, макар и да е стабилно подплатено логически и да предлага наистина подреденост и ред, реално си е чист анархизъм, защото само анархизма от наличните идеологии позволява всеки да живее по начини и методи както желае, без да му налага някакви догми. Аз тук въвеждам интелигентния анархизъм, в който чрез алгоритъм математически подплатено избираме как да живеем и избираме да променяме начина, по който живеем, динамично, с промяната на реалностите и актуализацията на целите. При това, за да е наистина анархизъм, всеки един член на тази Общност-Комуна може да избира дали доброволно да остане в нея или да я напусне и да не се съобразява с нея. Свободата на личността е важен елемент. Самата актуализация на целите при мен е също динамична и зависи от реалностите (външните ограничения) и достижимостта им чрез наличните ресурси, която подлежи на динамична оценка 😊  Затова, ако наистина Бицин е анархист: моите адмирации.. Опитаха се да го обидят, ама вместо това му направиха комплимент. Така излиза. Освен това, само той и още едно изключение се опитват да ползват научен подход в предаванията си.

Във връзка с горното, искам да отпочнете дискусия как искаме да изглежда държавата и какви национални цели следва да имаме. По какви правила да актуализираме тия цели? Кой и как има право да ги актуализира? Смятате ли, че нашата държава в момента има национални цели и дали изобщо има кой да ги определи и дали някой изобщо се занимава с това или просто си съществуваме безцелно? Как си представяте вие Адаптивността как би изглеждала (аз мога да кажа за моята представа и тепърва ще го правя доста подробно).

За мен като анархо-либерал е много важно всички хора да бъдат равни и мнението им да бъде зачетено еднакво. Доколко смятате, че принципите Свобода, Равенство и Братство са залегнали в сегашната държава и няма ли да се окаже, че в някои отношения са били по-добре залегнали в болшевишката диктатура, отколкото в днешната квази-демократична капиталистическа и кликаджийска диктатура на откраднатия и несправедливо разпределения капитал? Мислите ли, че сегашната система наистина отговаря на принципите на Робеспиер Liberte, Egalite, Fraternite ou la Mort. Аз мисля, че по-скоро не отговаря на тези принципи. И ние, ако твърдим, че сме свободни личности, трябва така да изменим структурата на управлението, че да стане такава. Според философа Пол Тибо "Докато свободата и равенството могат да се приемат за основни права, братството е задължение към другия, призив за морал“. Как смятате, че принципът Братство е залегнал в настоящата ни имитация на демокрация? Какви задължения ние сме приели към другия осъзнато да спазваме и готови и възпитани ли сме по християнски наистина да правим на другия това, което искаме да получим от него в замяна? Мисля, че по-скоро не. Ето, че даже и във вашата телевизия, която уж се гледа от умни хора, си позволяват взаимни нападки, нямащи нищо общо с Братството. Така ли ни е учил Исус? Не.

Аз съм антикомунист, но аз съм и комунист. Комунист съм в общия и истинския смисъл на думата Комуна (Общност). Но съм против този режим, който се наричаше комунизъм и против този комунизъм, който болшевиките искаха да постигнат. Моят комунизъм е доброволен и базиран на християнските принципи и на Свободата на личността и в него няма нищо налагано насила. Той може да е недостижим и далечен идеал, но с възможностите на Адаптивните системи ние ще знаем съвсем точно и математически кое все пак е достижимо за момента и да се опитваме да го правим. Ще дойде време, когато и манталитета на хората ще се подобри и анархизма и изобщо комуната във вида, в който е Божие Царство на земята, ще става все по-възможна и по-възможна, но това ще стане след като хората се върнат в пистата на Духовно Себеразвитие. Ще дойде време, когато в училищата ще се учат предмети като Интуиция, а от смартфони няма да има нужда, защото хората ще са подобрили толкова много духовността и интуицията си, че ще ползват директно "Божия интернет“. Но дали това ще стане в близките 300-400 години, не знам. Това, което знам е, че ние трябва да имаме мащабен, умен, съзнателен подход към Мирна Революция, която многоаспектна и многомерна: от личната Р(Еволюция) на всеки един, до цялостна Р(Еволюция) на цялата Общност. И тогава след векове евентуално ще стане възможно да изчезне тотално капитала и благата да се създават и разпределят по реално християнски принципи.

 

Asst. Prof. George Pashev, PhD, M. Eng.

http://gpashev.com

Коментари [1] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: