Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Как да изберете подходящата агенция за набиране на персонал?
Източник: ПОТВ 12:24 / 11.02.2020
©

Знанието за това как да изберете агенция за набиране на персонал е важно както за работодателите, така и за търсещите работа. Компаниите, които предпочитат да възлагат процеса на търсене на служители на специализирани агенции, трябва да вземат предвид репутацията, политиките, практиките и разходите на този вид фирми.

Същите тези фактори са важни за търсещите работа, защото те трябва да избират такива агенции, които ще вникнат в техните уникални умения и активно ще ги популяризират пред работодателите.

Ето за какво трябва да гледате, веднага щом напишете: агенция за подбор на персонал Пловдив в Google.

Поглед към ключовите фактори

Определете целта си като търсещи работа. Може да се нуждаете от временна заетост между извършване на обиколки или търсене на постоянна работа като графичен дизайнер, например. Яснотата на вашите професионални нужди ще ви помогне при избора на най-добрата агенция за набиране на персонал.

За да изясните допълнително целта си, изпратете изявление с едно изречение за това, което търсите. Опитайте се да сте конкретни. Например "Търся агенция за набиране на персонал, която може да ми помогне да намеря временна работа на непълно работно време, която да плаща минимум 12 лева на час.“

По-тясно или по-широко търсене

Също така, потърсете агенция, която е специализирана във вашата област. Някои агенции за набиране на персонал са по-насочени към определени професии, докато други са по-генерализирани. Ако търсите работа в областта на информационните технологии, една агенция може да има повече потенциални работодатели от друга. Решете дали искате конкретна позиция или сте готови да работите във всяка област, за която сте квалифицирани.

Ако не сте сигурни точно каква работа искате, започнете с използването на по-обща агенция за набиране на персонал, която работи с широк спектър от индустрии. За да намерите това, можете да потърсите онлайн или да се обърнете към няколко фирми, за да попитате за техните специалности.

Размерът на фирмата има значение

Има голямо разнообразие от агенции за набиране на персонал, някои със само няколко служители, а други с хиляди. Предимството на една по-голяма агенция е, че тя вероятно ще бъде установена и ще има солидна репутация. Предимството на по-малките е, че те често са по-специализирани и могат да разберат специфични очаквания и тенденции във вашата индустрия. Просто зависи какво търсите.

Временна или постоянна работа

Решете дали търсите временна или постоянна работа. Някои агенции за набиране на персонал са само за временни позиции, докато други включват постоянни длъжности. Дори "временните“ агенции често предлагат работни места, които могат да станат постоянни. Ако вашата надежда е да влезете в компания с временна задача, която се превръща в постоянна, попитайте агенцията за нейния успех в това отношение. Поискайте обаче и доказателства, че нещо такова се е случило.

Екстри

Агенциите за набиране на персонал, които назначават служители за постоянно, могат да ви помогнат и да договаряте заплатата си. Те могат да ви помогнат и за нещо още по-добро: да намерите работа, която не е публикувана никъде другаде.

Не забравяйте парите

Намерете агенция, която може да отговаря на вашите изисквания за заплата. Някои компании се отличават с поставяне на длъжности на изпълнително ниво, докато други са по-склонни да успяват с позиции от работнически класове. Въз основа на предишния ви опит, набор от умения и индустрия определете колко е разумна сума, която трябва да печелите месечно или годишно.

Други фактори, които трябва да вземете предвид, са дали сте завършили висше образование и колко време работите в определена област. И двете ще ви помогнат да получавате повече пари. Можете да потърсите онлайн, за да сравните средните заплати във вашата област. Това ще помогне на вашата агенция да стесни търсенето и ще изясни дали е са в състояние да ви помогне или не.

Дерзайте и намерете работата на мечтите си!
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: