Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Енергийно ефективен дом - мисията е възможна
Източник: ПОТВ 12:42 / 28.11.2019
©

Днес повече от всякога животът ни е зависим от използването на енергия. Една немалка част от енергията, която потребяваме обаче идва от невъзобновяеми източници. Затова всяко едно домакинство трябва да помисли за начини как да направи своя дом енергийно ефективен. Така не само намалява вредното въздействие, което оказваме върху природата, но едновременно с това правите инвестиция, която да Ви осигури необходимата енергия на по-ниска цена. Казано накратко: печелите Вие, печели и природата. Вижте няколко възможни решения, които да бъдат приложени индивидуално, а още по-добре би било да се  комбинират заедно за по-голям ефект. Ето кои са те:

1. Ефективно отоплението на жилището

Отоплението на жилището е един от процесите, който изисква най-много енергия. Някои методи на отопление на дома са по-екологично чисти, а също така и по-ефективни от гледна точка на енергията, която изразходват. В този списък не се включват горивата като нафта и петрол, а също и въглищата. Те отделят значително количество вредни емисии при изгаряне, които замърсяват въздуха и са причина за засилване на парниковия ефект. Вместо тях домакинствата могат да изберат други методи, като отопление на дърва, пелети или климатици, които са значително по-екологични и освен това осигуряват необходимата топлина. 

2.      Топлоизолацията намалява сметките за отопление

Много често се случва разходите за отопление да са значително завишени, поради факта, че топлината бързо напуска жилището. Така въпреки по-големите сметки, накрая семействата отново остават на студено. Основната причина това да се случва е липсата на добра топлоизолация. Голяма част от домакинствата отлагат да направят тази инвестиция, тъй като се изисква да отделят немалка сума. Но погледнато от друга стана, в бъдеще това значително ще намали разходите им за отопление и инвестицията  не само ще се изплати, но дори ще донесе печалба. 

3.      Подмяна на старата дограма  

Ако усещате повея на вятъра в дома си, определено е дошло време за смяна на старата дограма. Експертите съветват да заложите на алуминиева или PVC дограма, която да гарантира, че прозорците са изолирани. В случай, че нямате възможност веднага да направите този разход,  временно решение е да изолирате прозорците с пяна или плътни завеси.

4.      Уреди с висок клас на енергийна ефективност  

Още един начин да спестите от сметките за електричество е покупката на уреди с висок клас на енергийна ефективност. Разбира се, малко домакинства могат да си позволят да сменят всички уреди наведнъж. Затова е добре първо да започнат с най-често използваните от тях - хладилник, печка, пералня, бойлер и др. Също така, когато някой уред не се използва, е хубаво той да бъде изключен от електропреносната мрежа, така няма да хаби излишно електричество и да трупа сметки. 

5.       Инсталирането на соларни панели  

Едно от големите предимства на соларните панели е, че превръщат слънчевите лъчи в енергия, която може да бъде  използвана за отопление на жилището, а също и за топла вода. Разбира се, инсталирането на соларни панели също изисква висока първоначална инвестиция. Ако имате тази възможност, това ще направи дома  Ви по-енергийно ефективен, ще намали разходите Ви, а след няколко години инвестицията ще Ви се изплати изцяло. 

6.      Енергоспестяващи крушки  

Замяната на  традиционните крушки с енергоспестяващи такива е още едно възможно решение. В магазините вече се предлага голямо разнообразие от модели - с топла или студена светлина, така че да я съобразите с Вашите предпочитания и с нуждите на пространството. Техният живот е в пъти по-дълъг от този на обикновените крушки с нагряваща се жичка. При нормална експлоатация те могат да издържат повече от 3 години и да намалят консумацията на електроенергия значително.

Това бяха няколко практични решения, които да превърнат жилището Ви в енергийно ефективен дом, които ни бяха споделени от Stopli.me. Както виждате - мисията е възможна. От вас се изисква само да направите първата крачка. 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: