Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Как правилно да почиствате килима?
Източник: ПОТВ 12:38 / 28.11.2019
©

Килимите присъстват в нашите домове от хилядолетия. Ако трябва да бъдем съвсем обективни, древните хора първо започват да използват животински кожи, които постилали в пещерите си, за да ги топлят. По-късно хората открили как да сплитат нишки, как да ги оцветяват и  да създават различни форми и изображения. Така, разказано съвсем накратко, килимарството се превръща в занаят, чиито традиции са запазени във времето. Любопитен факт е, че Пазирският килим е най-старият, открит досега. Той е на  повече от 2500 години.

Вероятно повечето от Вас имат поне един килим в дома си, за да Ви пази от студения под и да краси стаята. Но знаете ли как да го почиствате правилно, така че да удължите живота му? В следващите редове сме събрали няколко полезни съвета как да се грижите за килима си, за да го съхраните за дълго. Ето кои са те:

Пазете килима чист

Мръсотията и петната бързо ще развалят добрия външен вид на Вашия килим. Затова най-добрият съвет, който може да Ви дадем, е да го пазите чист. В противен случай бързо ще се наложи да си купувате нов, а това отнема време и струва пари. За да се справите с тази задача, едно от важните неща е да не влизате вкъщи с обувките, които носите навън. Вместо тях, използвайте меки и удобни домашни чехли. Освен, че няма да цапат, носенето им ще  бъде  по-комфортно за ходилата Ви.

Почиствайте петната незабавно

Често се случва по килима да се появят петна от кафе, храна или рисунки на децата. Без значение какъв е източникът им,  е добре да вземете мерки веднага. Използвайте подходящ почистващ препарат и нежно го разтрийте върху новопоявилото се петно. Важно е да се уверите, че той  е предназначен именно за почистване на този вид тъкани. Реагирайки навреме, няма да дадете шанс на мръсотията да полепне и да се просмука дълбоко в нишките на Вашия килим. Ако оставите петното да изсъхне, почистването му може да се окаже мисия невъзможна.

Почиствайте след домашните любимци

Домашните любимци, колкото и да са сладки, често са един от основните врагове на красивия и чист килим. Ако имате куче, което разхождате навън, почиствайте старателно лапите му и ги подсушавайте добре, за да не цапа. Освен това, дългите косми на кучетата и котките, остават по килима. Затова поне веднъж седмично използвайте леко навлажнена четка, с която да оберете насъбралите се влакна. Ако не сте редовни, рискувате космите да попаднат дълбоко в тъканта и да останат там завинаги.

Не пропускайте прахосмукачката

Прахосмукачката е най-добрият приятел на килима. Експертите съветват да минавате с нея  поне веднъж седмично. В стаите, които са по-често използвани от Вас и Вашето семейство, може да го правите и по-често, за да сте сигурни, че килимите  и подът са чисти. Вероятно много от Вас не разполагат с физическото време, за да го правят толкова често. Затова един практичен съвет е да се възползвате от възможностите на съвременните технологии. Помислете за покупката на прахосмукачка робот, която може да свърши цялата тази работа, докато Вие сте в офиса или пък се излежавате на дивана в хола.

Професионално почистване

Последно, но не и по важност е професионалното почистване. Специалистите съветват да го правите поне веднъж годишно, за да запазите килима си в добро състояние за по-дълго. Фирмите, които предлагат тази услуга, използват специални препарати, които ще почистят петната и ще го освежат. Това е инвестиция, която обаче си струва да направите.

В случай, че вече е късно да приложите тези съвети, вероятно е дошло време за нов килим. Независимо от къде сте избрали да купите Вашите килими от онлайн магазин или физически такъв, задължително спазвайте инструкциите за употреба, предоставени от търговеца.

Това бяха няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат да се радвате на килима по-дълго. Едва ли ще успеете да подобрите рекорда на Пазирския килим, но все пак си струва да опитате.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: