Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2022 ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ “ТРАКИЯ” е на пазара повече 23 години. Излъчва се освен в Пловдив и в още над 35 населени места от региона -...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Транспортна болница: "Шофьорски книжки не се подновяват само при 100% загуба на слуха"
Източник: ПОТВ 18:30 / 21.05.2009
©

 

Шофьорски книжки не се подновяват само на лица с близо 100% загуба на слуха. Това съобщиха от Многопрофилна транспортна болница - Пловдив във връзка с тиражираната новина, че Регионалната транспортна комисия в града масово отказва да поднови свидетелствата за правоуправление на МПС на шофьорските лицензи на хората с увреден слух и глухонемите.

  

Няма извършено нарушение, спазили сме всички изисквания на влязлата в сила Наредба №31, според която лекарската транспортна комисия трябва да отказва шофьорски книжки на хора със 100% глухота, подчерта д-р Пламена Първанова, директор на здравното заведение. Не отговарят на истината и твърденията, че лекарите от комисията не са посочили аргументите си за отказ на явилите се на преглед за водачи на МПС, добави тя.

  

Условията, изискванията и редът за придобиване на правоспособност за управление на МПС в Наредбата ни задължават да правим пълен преглед на лица със загуба на слуха до 60 децибела, обясниха от Транспортна болница. Лекарите са категорични, че за годността на шофьорите се преценява едва след заключенията на всички здравни специалисти, включени в комисията по закон.

  

Когато увредеността е над 60 децибела, лицето има 100% загуба на слуха и няма право да шофира, подчертават от болницата. Причината за това е, че водачът на МПС няма ориентир за шумовете от външната среда, което го прави опасен както за себе си, така и за останалите участници в движението по пътя.

  

Комисията преглежда на месец между 1 и 6 човека с намален слух, за да прецени тяхната правоспособност, каза д-р Първанова. За година имаме приблизително по 25 отказа за издаване или подновяване на шофьорска книжка на хора с увреден слух, добави тя.

  

Заключенията на лекарите не са лично отношение или дискриминация към хората с намален слух и глухонемите. Напротив, правилникът ни задължава да преценяваме обективно както възможностите на всеки да бъде шофьор, така и риска за самия него и участниците в движението, заяви д-р Стоян Стоянов, член на Регионалната транспортна комисия и специалист „Уши, нос и гърло" в Многопрофилна транспортна болница - Пловдив. Той е категоричен, че прегледите са еднакви за всички, които се явяват пред комисията за издаване на свидетелство за правоуправление.

  

Лицата, на които сме отказали издаване или подновяване на шофьорските книжки, могат да обжалват заключението пред Транспортната централна лекарска експертна комисия в София, подчерта още д-р Стоянов. Като арбитражна, тя обслужва цялата страна, затова и експертизите се насрочват за след 2 или 3 месеца, добави той.
Коментари [24] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: