Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
КОЙ ПОЗНА И КОЙ НЕ ПОЗНА РЕЗУЛТАТИТЕ? "НЕОХРОН" ОТНОВО ДАДОХА ПО-ВЕРНИ ПРОГНОЗИ ОТ СОФИЙСКИТЕ АГЕНЦИИ
Източник: ПОТВ 16:35 / 07.11.2019
©

Изборите отминаха, лека полека започват да се забравят  социологическите прогнози. А не би трябвало, защото съществуват подозрения, че някои агенции умишлено подвеждат избирателите. Отделен въпрос е колко имат нагласата да гласуват за победителите или се активизират, за да подкрепят изоставащите.

Съществуват сериозни подозрения, че някои партии си плащат за удобни резултати. Но изборите отминават и не е толкова трудно да се направи някакъв анализ.

Припомняме, че поне 5 агенции проучваха електоралните нагласи под тепетата - Галъп, Маркет линкс, Алфа Рисърч, Барометър и пловдивската Неохрон.

Да направим сравнение на база подреждането на първите 4 места в класирането – отделно за кмет и за общинска листа. И ето какво се получава:

1. Галъп – нито едно вярно попадение! Не само няма дори приблизително съвпадение на получените проценти, но и местата на кандидатите са определени неправилно. Така напр. Първи е Славчо, а Здравко Димитров е втори. Каназирева е изпратена на четвърто място, а Радев на трето.  Различията са огромни и в количествено отношение- Здравко е подценен с 10 пункта, Славчо е надценен с ...14 % ! ; Дани е подценена почти двойно, а Радев надценен с 9 пункта -също почти двойно. В добавка Галъп е неточна и за по-малките играчи, като Колев (само 3%)

   2. Алфа рисърч –  слаб резултат, най-вече поради: 1.  Радев е изпратен на 3-то място, а Дани Каназирева. - на четвърто.   2. Листата на БСП е изстреляна двойно нагоре- с 25 % ! - , а на Съюз за Пловдив -  свалена петорно до 1,8 %...     3. Големи отклонения в резултатите за Каназирева и ВМРО листата.

   3. Маркет линкс – слаб резултат.    1. Атанасов е изстрелян с 13 пункта "нагоре“-до 29 %. (Каназирева също, но само с 4-5 пункта).          2. Листата на ГЕРБ е надута с 8 пункта- 38%     3. Листата на БСП е надута над двойно- до 27,5%        4.
©
Независим кандидат е взел 6% - такъв няма.

    4. БАРОМЕТЪР – слаб резултат:   1.Силно надценен Славчо Атанасов- с 30%, само 1% под Димитров          2. Каназирева е свалена до 4-то място, а Радев качен на трето.     3. Костов - само1,5 %      Без данни за общинските листи.

  5. НЕОХРОН - най-добър резултат :   Отклонения:    1. Надценена листа на ВМРО с 8 пункта  2. Надценени резултати на Атанасов и Каназирева (3-6 пункта), но вярно общо класиране.    Плюс: добра публичност – пресконференции, интервюта на живо, съобщения от името на агенцията

   Ако анализираме отделно прогнозите за БСП, примерно, ще видим също, че единствено НЕОХРОН познава, докато останалите дават огромни отклонения.

 На тази база Пловдивската телевизия отново – както и преди 8 години, реши да отличи с грамота НЕОХРОН, като агенция с най-добро представяне на тези избори.

 

 

 

Коментари [1] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: