Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Почитаме Люсиен Шавалас - създателя на зелената система в Пловдив
Източник: ПОТВ 15:48 / 26.08.2019
© ПОТВ

На 26 август се навършват 179 години от рождението на Люсиен Шевалас - създателят на зелената система на Пловдив и 127 г. от сътворението на Цар-Симеоновата градина. Когато дошъл в Пловдив, швейцарецът се влюбил в Града на седемте тепета и останал тук до края на живота си. Люсиен Шевалас е погребан в католическите гробища.

- - - 

Люсиен Шевалас е роден в швейцарския град Обон, кантон Во, на 26 август 1840 г. Завършил е Лесовъдния институт в Париж, работил е в дворцовите градини на император Наполеон III в Париж и на султан Абдул Азис в Цариград. Шевалас е ландшафтен архитект. Под неговите грижи са залесени хълмовете Бунарджика и Сахат тепе. За заслугите си към развитието на зелената система на града през 1901 г. е обявен за почетен гражданин на Пловдив. 

СТЕНД ЪП

Цар-Симеоновата градина е едно от любимите места за разходка на пловдивчани. Паркът до днес е запазил някои от своите оригинални архитектурни елементи – голямото езеро, фонтанът със склуптурната фигура, пеещите фонтани и др. Градината е паметник на парковото изкуство.

Създадена е заради провеждането на Първото българско земеделско-промишлено изложение от август до края на октомври 1892 г. Тогавашните европейски вестници, описвайки изложението, казват, че паркът е нещо невероятно, създадено от швейцарския градинар Люсиен Шевалас на Балканския полуостров. Градината е била с площ от над 90 хил. кв.м. След края на изложението българският княз Фердинанд издава указ, с който подарява градината на пловдивчани с две условия: Да носи името на великия български владетел Симеон І и пловдивчани да се грижат за нея.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: