Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
БЪЛГАРИН Е ИЗОБРЕТАТЕЛЯТ НА ВЯТЪРНИЯ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ГЕНЕРАТОР
Източник: ПОТВ 09:36 / 25.08.2019

ОТ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА ДИМИТЪР СТОЙКОВ:

Аз не се интересувам от газ или атомни централи, а пък от политика съвсем?!

И още нещо, че нито Съединените Щати нито Европейският Съюз имат сметка от слаба Русия, а напротив... Русия трябва да е силна, за да бъде равностоен бизнес партньор!!!

Но има и друго и това е, че:

Докато тука се разиграват картите на мене на тебе и на ти си парцалките дай си ми кукличката, то в Холандия всичко, абсолютно всичко, а от няколко месеца и влаковете се движат с вятърна енергия, която е най-чиста, защото се дава на човека от природата!!!

И ето един любопитен исторически факт е, че:

Вятърните електрически централи са измислени и конструирани от Българина Стоян Мирински още в 1920 год., който е бил политически затворник заради своите комунистически убеждения във Варненския окръжен затвор.

В 1925 година, когато председателят на тогавашната БАНИ (Българска академия на науката и изкуството б.а.) получава писмо от Окръжен затвор Варна, с което затворникът Стоян Мирински с политически убеждения комунист, уведомява БАНИ за изобретателската си дейност в областта на вятърната енергия, както и твърденията му, че е открил известни несъобразности в техническите описания на роторния кораб на немския изобретател Антон Флетнер, които са публикувани в българските списания "Морски сговор“ и "Природа“. Стоян Мирински моли само за по-задълбочена литература по тези въпроси.

Стоян Мирински, е бил наричан подигравателно от своя съкилийник за "ветрозамайник", защото се е занимавал с изобретателска дейност от 1920 година.

Неговият родственик Любен Ст. Попов от София (на сестра му Милка син вече и той почина б.а.), изтъква: “... за да докаже, че и най-слабите движения на вятъра са достатъчно силни, за да се използват като двигател, беше построил малка дървена каручка. Тази каручка се движеше БЕЗ НИЧИЯ ПОМОЩ!".

Около 1920-1923 години "ветрозамайникът" Стоян Мирински построява в двора на Варненската пожарна команда голяма кула с ветродвигател, който при изпитанието произвежда елекрически ток!

Споменатото затворническо писмо съдържа един уникален в историята на българската техника факт – експерименталната дейност на изобретателят се извършва в условията на ...нелегалност. За чест на тогавашното ръководство на затвора, той получава разбиране, както и разрешение да се снабдява отвън с медни проводници, необходимите му други материали и нужната такава литература на френски и руски език, а също така да излиза от затвора, за да прави своите опити въпреки присъдата, която има.

По съвсем обясними причини след амнистията на 16 февруари 1926 година Стоян Мирински емигрира със семейството си от България през Истанбул и на 28 април 1926 година с помощта на зет си, който е фабрикант и собственек на фабриката във Варна "Наследници Тодор Ялъмов“ (сега тази фабрика се нарича "ХИМИЧЕСКИ ЗАВОДИ ПАНАЙОТ ВОЛОВ" ШУМЕН, но в същото време е и най-големият комунист, който някога е работил с Димитър Благоев и неговото име е Тодор Ялъмов, който изпраща шурея си с цялото му семейство и това са сестрата на Тодор Ялъмов Анна, съпруга на Стоян Мирински, самият Стоян Мирински, заедно с двете им деца Димитър и Надя със "Самотна лодка" от тука е и едноименната песен. А Стоян Мирински и неговото семейство, които всички благополучно пристигат в Одеса - СССР.

Самият Тодор Ялъмов е убит на улицата като комунист през една сутрин на 1928 година, когато отива с велосипед в собствената си фабриката на работа.

Тук в СССР, само за един месец Стоян Мирински разработва три варианта на ветродвигателя си и на 26 май 1926 година техническият съвет на Дружеството за работническа техническа инициатива взема решение: "...да се признае изобретеният от Другаря Мирински Стоян, ветрен двигател под името "Ветропи" №38 за правилен и да се изпратят чертежите в Комитета за изобретения при ВСНХ на СССР. 01 юни 1926 година."

Та като става дума именно за родина, то със сигурност и руснака Игор Сикорски изведнъж през 1919 година се "озовава“ в Съединените Щати или в "Страната на неограничените възможности". Там, надлежно настанен в някогашен (курник) и се занимава с разработките на прочутите днес хеликоптери или въртолети "Сикорски", оцелявайки все пак с 5 (пет) долара на час в качеството си на университетски преподавател по математика.

И изведнъж, когато Игор Сикорски закъсва много за пари както става в приказките при него незнайно от къде, като добрата фея на вратата на " работилницата" се появява не кой да е, а самият композитор Сергей Рахманинов (всички го знаят кой е той б.а.) и връчва на слисания си сънародник Сикорски, колосалната за онова време в Съединените Щати сума от 5,000 Щатски Долара за изобретението на ветрогенератор?! – Димитър Стойков (Митко).

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: