Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Картини на Златю Бояджиев показва Етнографският музей
Източник: ПОТВ 15:19 / 23.08.2019
© ПОТВ

В Регионалния етнографски музей в Пловдив е подредена изложба на най-известния български художник Златю Бояджиев с картини от неговия мелнишки цикъл. Творбите са собственост на Регионален исторически музей - Благоевград и ще останат в Пловдив до 30 септември. 

- - - 

Представените в изложбата картини от "Мелнишки цикъл“ са създадени през 70-те години на XX в. и представляват част от невероятнот творчество на Златю Бояджиев. Художникът представя селския бит, но отразява и преобразованията на селото във времето на социализма. Златю Бояджиев е поканен през 1975 г. от тогавашната общинска управа на Благоевград да отиде да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. По това време той е болен и рисува с лявата си ръка след прекаран инсулт. Хората и природата от Пиринския край го пленяват и художникът създава невероятен живописен цикъл, известен като "Мелнишки цикъл". 24 картини са откупени от община Благоевград и по-късно предоставени на тамошния исторически музей. Във всяка картина от колекцията прозира синият нюанс, затова често ги определят, като творби от "синия период", но всички те носят един и същи духовен заряд, който идва от селото и от земята, и в които се усеща топлото слънце и ярките цветове на юга. 

СТЕНД ЪП: 

Платната на Златю Бояджиев се оценяват като едни от най-скъпите на па
© ПОТВ
зара. Художникът е признат за един от големите живописци и един от най-добрите български художници на XX в. Роден на 22 октомври 1903 г. в Брезово, завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Цено Тодоров през 1932 г. заедно с Васил Бараков, към които се присъединява Давид Перец и образуват легендарната група Бараците. Златю Бояджиев твори в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа, а творчеството му се дели на два основни периода. Първият продължава до 1951 г., когато получава инсулт и  дясната половина на тялото му остава парализирана. Тогава започва да рисува с лявата ръка. Портретите от втория период са още по-детайлни и дори гротескни.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: