Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Пловдивски адвокати искат ВСС да провери прокурор Иван Гешев
Източник: ПОТВ 15:17 / 09.08.2019
©
Адвокатски съвет - Пловдив

Пловдивските адвокати приеха първата официална позиция на орган на адвокатурата в България за интервюто от единствения кандидат за поста главен прокурор на България Иван Гешев (23 юли 2019 г. БНТ). Становището на Адвокатски съвет - Пловдив е гласувано единодушно на заседание вчера и вече е изпратено до Висшия съдебен съвет /ВСС/ с копие до Висшия адвокатски съвет /ВАдвС/. С него са запознати и адвокатски колегии в страната.

В становището се настоява да се направи проверка съответстват ли изявите на заместник-главния прокурор Иван Гешев на професионалните и етични критерии за длъжността, която заема и за която кандидатства.

Припомням, че в интервюто Иван Гешев заяви следното: "...Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината. Спазването на принципа на обективната истина е задължение само на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за интереси." В същото интервю, Гешев каза още: "А по отношение на г-н Борисов, не споделям виждането да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени."

"За нас длъжността главен прокурор е една от най-важните в страната. Интервюто съдържа недопустими изказвания от страна на кандидата за главен прокурор" - коментира за ПОТВ председателят на АС-Пловдив адв. Иван Демерджиев. Той припомни, че при стартиране на процедурата за номиниране на кандидати за главен прокурор ВАдвС е приел изисквания към личността на бъдещия главен прокурор. 

През септември дебатът за бъдещия главен прокурор ще продължи, смята адв. Демерджиев. Възможно е ВСС да прояви разум и да не одобри кандидатурата на Иван Гешев. Пловдивските адвокати смятат, че главният прокурор трябва да се избере с консенсус в правната общност. Досега не е имало случай на неизбиране на ръководител на прокуратура, но е имало случаи на неодобрени единствени кандидатури на съдилища, включително в Пловдив.

Адвокатски съвет-Пловдив настоява също така да се стартира процедура за изработване на нов Закон за адвокатурата. "През последните 10 години ВАдвС прави опити за промени на съществуващия закон. Ние искаме модерен проект, но ВАдвС не желае да се съобрази с нашата воля. Това означава, че имаме голям проблем и на следващото ОС на ВАдвС ще поставим открито въпросите си" - коментира адв. Иван Демерджиев. Като парадокс той посочи, че Адвокатските съвети са зависими от решенията на ОС на колегията, но решенията на ОС не са правнообвързващи за ВАдвС. 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: