Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
ЗНАЕМ ЛИ КОЙ Е БОГЪТ НА СЪНИЩАТА?
Източник: ПОТВ 13:42 / 11.07.2019
©

Произходът на сънищата е вълнувал хората, откакто свят светува. До ден-днешен, това е една от темите, които продължават да са обвити в мистерия. Още древните гърци са се опитвали да си обяснят много от явленията, които касаят човешкото съществуване. Неслучайно, древногръцката митология съдържа в себе си безброй интересни легенди. Сред най-популярните митове са тези за Олимпийските богове. Всеки един от боговете е повелител на различна сфера от живота.

Богът на сънищата се нарича Морфей, което в превод от старогръцки буквално означава "образуване на сънища“.  Той е син на бог Хипнос – повелителят на тежките кошмарни съновидения, който от своя страна е син на Никта, богинята на нощта.

Древните гърци смятали, че Морфей се явява в съня на простосмъртните като посредник на вестоносеца Хермес, за да предаде закодирано пророчества, предупреждения или художествени идеи, пратени от бащата на боговете Зевс.

Как изглежда Морфей?

Външният вид на богът на сънищата е неясен и до ден-днешен, тъй като той умее да променя облика си. Основната му способност е да навестява сънищата, възприел също човешки образ, за разлика от братята си - Фобетор  и Фантаз. Фобетор  се появява като птица, змей или звяр, а Фантаз – като неодушевени предмети или природни феномени.

Според някои източници, Морфей е красив и строен млад мъж, с малки крила на слепоочията си, а според други – старец с тъмни криле, чиято глава е увенчана със сънотворни макове.

Символиката на мака

Сънотворният мак е тревисто едногодишно растение, от което се извлича масло и опиум. Разпространението му започва от Централна Азия. В днешно време се отглежда за получаване на опиум в Индия, Иран, Турция, Македония, а също и България.

От растението се приготвя едно от най-силните обезболяващи средства – морфинът. Самото наименование на упойващото вещество е съвсем съзнателно избрано от немския аптекар Фридрих  Сертюнер, в чест на бог Морфей.

В по-традиционните интерпретации на представяне, богът на съня се изобразява с букет яркочервени алени макове в ръцете или с чаша, която е пълна до горе с маков сок. Споменава се и за легло от черен абанос, в което той спи и също е заобиколено от макове.

Богът на сънищата не е като останалите богове

Морфей се различава от олимпийските богове по доста неща. Например, той и семейството му не живеят на планината Олимп, а обитават остров Лемнос. Според древногръцкия поет Овидий, местонахождението им е пещерата Кимерия, а Хезиод твърди, че богът на сънищата живее на самия край на света, където лъчите на слънчевия бог Хелиос не могат да го достигнат.

За бога на нощните видения не се изграждат храмове или олтари, което не бива да се тълкува като липса на почит към него. Древните гърци всяка вечер са отправяли молитви в чест на многоликия бог на съня. Завещани са ни красиви ръчно изрисувани вази, които изобразяват различните превъплъщения на Морфей.

Съвременните възгледи върху съня

В днешно време една част от света на сънищата е донякъде разгадана от учените, но до голяма степен това остава непозната територия. Факт е обаче, че сънят е жизнено необходим за хората и те не могат без него.

Нещо повече – лошият и непостоянен сън отключва редица заболявания. За да противодействаме на ежедневния стрес трябва да полагаме старателни грижи, за да се наспиваме добре.

Удобното и меко легло може да е сред най-любимите ни места – в него ние отдъхваме и възстановяваме силите си. Това би се случило много по-лесно с правилно подбран матрак, на който да лягаме с удоволствие.

Матраците от Isleep ни предлагат разнообразието, от което се нуждаем, ако решим да изберем матрак, който да стане част от уютното ни легло.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: