Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
УНИЩОЖАВА ЛИ СЕ ПЛОВДИВСКАТА ИСТОРИЯ?
Източник: ПОТВ 08:41 / 11.07.2019
©

ПО ПОВОД ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК СЛАВИ ГЕОРГИЕВ ЗА ИЗВЪРШВАНОТО НА ЦЕНТРАЛАНИЯ ПЛОЩАД СЕ ПОЛУЧИ ИНТЕРЕСЕН КОМЕНТАР ОТ ДИМИТЪР СТОЙКОВ:

Това престъпление с историята, което се извършва в Пловдив от години е равносилно да се разруши Стоунхендж, който е най-известният паметник в света и се намира в графство Уилтшър Кралство Великобритания, но там живеят хора с традиции и те няма да допуснат такива гаври с тяхната история... А ние сме мижитурки!!!

... Карел Шкорпил се произнася по този въпрос така, защото видният руски византолог Успенски, изпратен от руския император да извършва археологически проучвания в България, забранява на чеха, както и на преславския археолог Йордан Господинов, да провеждат разкопки във Велики Преслав. Според руският “учен" Цар Симеоновият ЗЛАТЕН ВЕК бил мъртвородена цивилизация и при едни разкопки в този район нямало какво да се открие. Може би по същите причини са били разрушени и паметниците от Волго-Камска България,Западен Сибир, Алтай и Северен Кавказ.

С този кратък увод поднесохме идеята, че ще се спрем предимно на въпроса за унищожаването на непреносими паметници. И докато във варианта, с който започнахме като свързан най-вече с иманярите, и откъдето можем да възприемем възгледа за преразпределение и на древното ни богатство, то в случаите, когато се унищожават археологически паметници, които не могат да попаднат в частни колекции, се разкрива една страшна тенденция. Примери за тези безобразия са прекалено много и за това ще се спрем само най-фрапиращите примери и то от най-старият град в света Пловдив. Когато се трасираше пътя през античния форум, бе открита още през 80-те години на миналия XX (двадесети) век почти 20-двадесет метрова, монолитна колона, която е била с обиколка около 3 метра. Тази колона беше характерен пример за тракийската херметична мисловност, при която отличителна черта в строителството е именно монолитността, докато при елинската мисловност преобладава сегментарността. Два крана не успяха да повдигнат тази колона, след което някой издаде заповед и тя бе асфалтирана под пътя...

 ....Краткото описание на взривения култов център според археолозите и изследователите ни дава частична представа за духовните възгледи и материалните умения на (прото) траките от преди близо 8000 години. Разгледан в кръга на другите праисторически светилища от района, този обект можеше да се превърне в още една буква от азбуката, с която някой ден щеше да бъде подробно описано нашето минало и издирени нашите Български корени.

....Нехайството на Общината и Музея, които позволиха обектът да бъде унищожен, могат да се отъждествят с геноцид спрямо паметта на човечеството, българския народ и в частност на пловдивчани. Помислете си само, какво би станало ако някой взриви Стоунхендж, унищожи статуите на Великденския остров или разкритото неолитно селище в Чатал Хюйк? Ето, точно престъпление от подобен род бе направено в Пловдив, но досега никой не е наказан за това.

Тук ще продължим малко по-емоционално, защото ако не се бяха случили предходните унищожителни действия, нямаше да се налага да предлагаме следните въпроси:

- Знаете ли, че Пловдив е най-древният съществуващ днес град в света?

- Знаете ли, че по време на Троянската война, само един от кварталите (=фила) на Пловдив е бил десет пъти по-голям от цитаделата на Троя и Микена?

- Знаете ли, че Пловдивските спортни игри, известни като Кендрисийски, много години са били по-популярни от Олимпийските???

- Знаете ли, че в Пловдив са запазени едни от първите светилища, посветени на орфическия Аполон, една от първите европейски синагоги и една от първите християнски базилики?

Това е само една малка част от неоспоримите факти, свързани с древността и уникалността на град Пловдив, ксойто е на не по малко от 8000, а има и твърдения че Пловдив е на 10,000 години. За съжаление обаче, информация за тези неща почти няма откъде да получите, не само поради унищожаването на древните паметници.Освен това някой системно се опитва да заличава и фалшифицира историята на града Пловдив и на нашата памет за него.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: