Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
250 кубика вода на час ще се въртят в новите шадравани на Бунарджика
Източник: ПОТВ 15:49 / 31.05.2019
© ПОТВ

Шадраванът под акведуктите на Бунарджика се очертава да се превърне в новото любимо място за разходка на пловдивчани след пускането им. Неработилото повече от 4 десетилетия съоръжение е напълно обновено, а снощи са започнали 72-часови проби. 

- - - 

250 кубика вода ще се въртят в системата на новите шадравани на Бунарджика под аквадуктите, каза за Пловдивската телевизия шефът на фирмата изпълнител Валентин Димов. Водата не е питейна и обемът ще бъде достигнат при максимална мощност. Иначе най-високата струя достига 2.5 метра, а страничните и параболичните са с височина метър и половина. Развлекателното съоръжение е проектирано от Пламена Андонова, каза за ПОТВ кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Водните атракциони ще се управляват от най-висок клас немски софтуер, като възможните комбинации от цветове са 64 000 - това е т.нар. ер джи би система, която е кратна на бинарната система.

ГЕОРГИ СТАМЕНОВ, кмет на район "Централен": Възможностите на софтуера са огромни – със синхронизиране на водата, светлината, а в бъдеще има възможности да се добави и звук, 3Д мапинг, синхронизиране на уличното осветление с водните атракциони. 

Гледката през нощта ще бъде впечатляваща, тъй като на водното огледало и аквадуктите ще има художествено осветление. В съоръжението са инвестирани малко над 200 000 лева. Старият фонтан е бил с каменна зидария, без дъно, и се наложило цялото корито наново да се изгради и да се облицова със сиенит. Материалът е внесен от Македония, но е със същата структура като на сиенита на пловдивските тепета. 

ГЕОРГИ СТАМЕНОВ, кмет на район "Централен": 

- Видеонаблюдение има ли? Как ще го опазите?

- Опазването ще е чрез жива охрана. Днес присъстват и заместник-кметът по ред и сигурност, коментирахме да се сложи пост, който да наблюдава постоянно тези ефекти. Както и в бъдеще ще бъде изградено цялостно видеонаблюдение на хълма, за да може в Центъра за наблюдение към Общинска охрана да има записи и при нужда да се реагира, както от служителите на Общинска охрана, така и от служителите на МВР. Предстоят довършителни работи на каменните пързалки, които ще могат да се ползват от гражданите. В по-ниската част на хълма ще има атракциони за деца, батути, указателни табели за растителните и животинските видове на тепето. 

ГЕОРГИ СТАМЕНОВ, кмет на район "Централен": 

Цялата растителност на хълма е обследвана. Там, където са защитени видове, към тях се подхожда с необходимата грижовност. Там, където са инвазивни видове – саморасляци – постепенно и поетапно се премахват, за да може наистина това място, първо, то е защитена територия и да бъде екологично, и на второ място да бъде много приятно за посещение и разходки.

Ремонтът на шадравана с аквадуктите е част от големия проект за 2 милиона лева за обновяване на целия хълм Бунарджик, който е с обща площ от около 350 дка. Всички алеи в източната част на тепето са основно пренаредени, обновена е подземната инфраструктура – водопроводи, канализации, напоителна система, като дори са оставени свободни 4 тръби Ф110, за да не се налага разкопаване. В проекта е предвидено да се възстанови и шадраванът под самия връх, в подножието на паметника Альоша.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: