Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
СПОМЕНИ ЗА ЛИНО
Източник: ПОТВ 08:01 / 16.05.2019
©

Научаваме, че е починал Лино Тонан - една емблематична за пловдивския преход личност.

Той бе един от първите чуждестранни инвеститори в града. Незабравим остава първият му магазин САН МАРКО в Мебелна къща. Това бе времето, когато първите частни кефенета никнеха като гъби, а Лино предлагаше там всичко, което трябва за тази работа.

След това изгради търговски комплекс срещу Лаута, там издигна и къща с басейн. Зрители на ПОТВ си спомниха, че пускал в басейна да се къпят децата от махалата. Направи и един истински италиански ресторант и го кръсти "При Лино". Там пици не се предлагаха.

Отпред в услуга на клиентите чакаше истинско лондонско такси...

Продаваше мебели, вина, часовници, хладилници, кафе...

Лино очевидно се беше научил, че в България най-лесно се решават въпросите по втория начин. Дойде времето обаче, когато в бизнеса навлязоха нови хора и Лино вероятно започна да пречи.

Хванаха го за неосчетоводени продажби - основно на кафе. Макар в този бранш това да си беше практика тогава. Но другите вероятно имаха по-силни закрилници...

Ето един откъс от книгата на Евгений Тодоров "Записки по българския преход", издадена през 2009 г.

"...Един единствен път се опита да използва публичността на телевизията, за да привлече общественото внимание върху несправедливостите, които го връхлитаха. Започнахме да организираме предаване за проблемите на  чуждестранните инвеститори в България. Идеята беше да дойдат първенците на града, представители на съдебната система, италианският консул и т.н., които между другото щяха да изслушат и проблемите на нашия съдружник.

В уреченото време не дойде почти никой от поканените. Не дойде даже италианският консул, който беше обещал.

Като всички бизнесмени от онзи първи етап на Прехода и той  вероятно си имаше своите прегрешения. Говореше се за някакви непогасени кредити, за проблеми при вноса на кафе. Но вече бях имал вземане–даване с десетки бизнесмени, които бяха минали по подобен път. Всички успяха да се измъкнат и днес са уважавани хора.

Лино се опитваше да си купи индулгенции по същия начин, като другите – финансираше кметски кампании, подаряваше мебели за офисите на прогресиращи партии, но в крайна сметка всички го забравяха, когато вземаха властта. Поне такива са моите впечатления.

Преди няколко години Лино откри много перспективен бизнес – започна да произвежда захарен памук в много красиви кутийки. Влагаше стотинки в една кутия, продаваше я за над едно  евро. Получаваше поръчки от десетки страни. 

Но и този път черна котка мина пътя на Лино – някакви французи изглежда бяха решили да го изместят от пазара, намериха или измислиха някакъв проблем и наеха най-влиятелните български адвокати.

“Няма правосъдие в България, Еудженио"- оплакваше ми се Лино и нямаше как човек да не му повярва.

И в най-тежките моменти Лино не преставаше да организира обеди за бедни. Хранеше стотици хора. Питах го какво го кара да харчи толкова пари, а той неизменно отговаряше по един и същ начин: “Така ме е учила МАММА".

Един спомен, който няма да забравя. Картината е как пред ресторанта, където се хранеха бедните, Лино говори по мобилния телефон с 90 годишната си  майка, която е в Италия, и й разказва колко бедни хора са дошли.

Бедните баби и старци в това време му се кланят и искат да му целунат ръка.

И в цялата шумотевица до мен достига само една дума:"Маммa"

 Бог да го прости.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: