Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Дани  Каназирева: Спешни 100 000 лв. за Хуманитарната  гимназия, иначе 2 хиляди деца са в опасност
Източник: ПОТВ 10:55 / 13.05.2019
©

Община Пловдив бави повече от година задължителния ремонт, предписан от Министерството на културата

Сградата на Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ и Основно училище "Княз Александър I“ се нуждае спешно от основен ремонт, защото е в много лошо състояние и е опасна за децата. Това е позицията на председателя на групата на "Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

От “Съюз за Пловдив" внасят предложение до Общинския съвет, с което настояват Община Пловдив да осигури от бюджета си 100 000 лева за изготвяне на проект за реставрация на фасадата, смяна на   дограмата, ремонт на покрива и всички други необходими дейности.

"Бившата Първа мъжка гимназия е паметник на културата и е една от най-емблематичните сгради в града ни. Още миналата година Министерството на културата издаде предписание за задължителен ремонт. До този момент никой не изпълнява това разпореждане. Недопустимо е да харчат милиони за гостите на "Пловдив 2019“, а за училището на децата на Пловдив да няма нито един лев“, смята Каназирева. 

Общинското ръководство много добре знае колко е наложителен ремонтът на гимназията, защото са подадени редица сигнали до Община Пловдив, Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата.

Още на 6 февруари 2018 г. главният инспектор в Инспектората за опазване на културното наследство арх. Слави Славов извърши оглед и записа в протокол, че на много места мазилката е подкожушена и декоративните елементи са повредени. Корнизите са особено опасни, защото могат да се откъснат цели елементи и да застрашат живота на учениците. Дограмата е в окаяно състояние, а част от улуците са с течове, въпреки скорошния им ремонт. Неповторими детайли по стълбището и в актовата зала са повредени от плесен и влага.

"Влагата унищожава оригиналните орнаменти, създадени от художниците Иван Мърквичка и Антон Митов, предупреждават експертите. Не може така лекомислено да похабяват исто
©
рическото наследство на Европейската столица на културата“, възмущават се съветниците от “Съюз за Пловдив". 

Те напомнят, че в началото на 2018 г. на Община Пловдив е дадено указание да обезопаси най-опасните зони. На кмета е разпоредено да назначи комисия, което той прави чак три месеца по-късно, на 16 май. Общинската комисия, начело с главния архитект на район "Централен“, потвърждава заключенията на Инспектората. Тя дава 90-дневен срок за изготвяне на проект за ремонт и реставрация на гимназията. Година по-късно това не е направено.

 

"Законът на културното наследство задължава собствениците на недвижими културни ценности да полагат грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане. Сградата на Хуманитарната гимназия е общинска собственост и Община Пловдив носи отговорност за нея. Бездействието им обаче излага на риск 2000 деца, които се обучават в двете училища, и съсипва този архитектурен паметник“, категоричнa е Дани Каназирева.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: