Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
КОЙ НАЛИВА ВОДА В МЕЛНИЦАТА НА ДОСТ?
Източник: ПОТВ 08:01 / 13.05.2019

Една уж невинна реплика на турския посланик при откриването на турски завод в Кърджали възпламени политическите страсти. Към обичайните при такива случаи реакции на националистите активно се включи не само Корнелия Нинова, но и Румен Радев и Бойко Борисов.

Турският посланик вече знае как всяка негова дума се следи и се използва за вътрешнополитически цели. Защо тогава отново е решил да даде повод за "намеса във вътрешните работи"?

Дали не е искал да покаже кои са враговете и кои са приятелите на турското малцинство в България? И то преди изборите.

И какво се оказа? Турците в България имат един единствен защитник - и това е партия ДОСТ. Ако са били забравили, сега почти всички български партии им го напомниха.

От ДОСТ веднага излязоха с позиция - ето я:

Вчера в Кърджали посланикът на Р Турция Хасан Улусой се застъпи за естественото право на турците в България да изучават задължително майчиния си турски език. Крайно националистическата реакция на българските политици и най - вече на премиера Бойко Борисов за пореден път показа колко далече е България от европейските стандарти за защита на правата на малцинствата. По тази тема наблюдаваме един изключително опасен и антидемократичен “консенсус" между всички партии. Не само националистите, но и другите системни партии вече 30 години от края на комунистическия режим упорито дискриминират най- голямото коренно малцинство на Балканския полуостров - турското национално малцинство в България по отношение на изучаването на майчиния ни език в раздел “Общозадължителна подготовка" на учебната програма. В резултат на тази грешна държавна политика броят на децата, изучаващи майчиния си турски език, намаля от над 110 хиляди през учебната 1992/93-та г. на под 10 хиляди днес. Освен това Р България, член на НАТО и ЕС, е единствената държава сред 28-те членки на ЕС, която продължава да налага глоби за ползване на майчин език по време на предизборни кампании. Това е грозна дискриминация в действие. Въпросът е докога? Докато продължаваме да даваме гласа си за партии, които на думи защитават малцинствените ни права, а на практика търгуват с правата ни за лични и корпоративни облаги.

Позицията на българския премиер е брутална проява на политика на двойните стандарти. И Премиерът и Президентът, т.е. цялата българска държава мери с различен аршин правата на етническите българи, които живеят в други държави, и правата на собствените си малцинства - турците и мюсюлманите преди всичко.

Нека да припомним, че българите от Украйна, Молдова,Унгария, Чехия, Словакия и др. нямат проблем с изучаването на майчиния си български език. В тези държави не стои въпрос за статута на българският език, защото там българите имат своите български не само начални, но и основни и средни училища, в които обучението е изцяло на български език. В тези училища всички предмети се изучават на майчин език.

Защо българските малцинства в другите държави имат права, от които ние, турците в България, сме лишени? Отговорът е ясен - етническите българи в гореизредените държави са си отвоювали статут на българско национално малцинство. Време е и ние да го поискаме. ДОСТ Е ПЪРВАТА И ЗАСЕГА ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ, КОЯТО ОФИЦИАЛНО ПОИСКА СТАТУТ НА НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО ЗА ЕТНИЧЕСКИ РАЗЛИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.

Лютви Местан

Председател на ДОСТ
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: