Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Какви проблеми имат потребителите?
Източник: ПОТВ 15:53 / 15.03.2019
© ПОТВ

Ден на отворените врати проведе пловдивското сдружение "Правна сигурност на потребителите и личните им данни" по повод Световния ден на потребителите 15 март. Екип от юристи и икономисти предостави индивидуална консултация и правна защита на гражданите при проблеми с търговци, мобилни оператори, фирми за бързи кредити и др. 

- - - 

Денят на отворените врати в сдружение "Правна сигурност на потребителите и личните им данни" днес е по-дълъг от обичайното и е във връзка с неформалното мото на организацията "Всички сме потребители, както и всички сме субекти на личните данни", обясни председателят на нестопанската организация Ясен Крайчев. Гражданите, посетили приемната, имат възможност да се запознаят с правата си като потребители и да получат компетентен съвет за потребителските си права. Голяма част от постъпилите сигнали са свързани с мобилните оператори, а типични проблеми са прекратяването на договорите, начисляването на неустойки, отказ от предоставяне на копие от договора. 

ЯВОР КРАЙЧЕВ, адвокат: Хората не знаят кога им изтича договора, кога са го сключили, при какви условия и оттам, ако не предприемат разумни и обосновани действия, могат да им бъдат начислени неустойки и в един момент хората остават неприятно изненадани от сметката, която получават.

Напоследък има и случаи на сигнали, свързани с т.нар. фирми за бързи кредити, които попадат в обхвата на Закона за потребителския кредит. Адвокат Крайчев коментира, че има дори случаи, когато кредит от 400 лева в един момент може да се окаже двойно и тройно по-голям заради начисляването на различни такси.

ЯВОР КРАЙЧЕВ, адвокат: Фирмите за бързи кредити опитват да налагат техни тарифи, които се публикуват на сайтове, с които потребителят по никакъв начин не е запознат към момента на подписване на договора и в такива тарифи могат да се видят доста интересни неща, като например такси за напомняне, за обявяване на пр
© ПОТВ
адв. Явор Крайчев, председател на сдружение "Правна сигурност на потребителите и личните им данни"
едсрочна изискуемост, без да е ясно защо фирмата налага и изисква тази такса, което е нарушение на Закона за потребителски кредит.

Сдружение "Правна сигурност на потребителите и личните им данни" е учредено през 2018 г. в Пловдив. Основната му цел е защита интересите на потребителите, но създаването му идва и като отзвук на промените в правната уредба на защитата на личните данни в ЕС, които касаят и потребителите като субекти на данни. Регламентът GDPR отваря врата към редица нови проблеми със сигурността на потребителите от гледна точка защитата на техните лични данни.

ЯВОР КРАЙЧЕВ, адвокат: Проблемите варират от следене с локация до ... Във всяка една голяма търговска верига ви записват, вие не сте само потребител, а и субект на данните, тъй кто изображението също представлява лични данни по смисъла на регламента.

Гражданите могат да посетят приемната на сдружението на ул. "Скайлер" 12 ет. 3, всеки работен ден от 9 до 12 часа.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: