Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Дани Каназирева: Общината трябва да запази парка зад "Санкт Петербург“
Източник: ПОТВ 12:14 / 12.03.2019
©

Общината трябва да запази терена на ул "Сава Муткуров“ за парк. Протестите на хората в квартала до хотел "Санкт Петербург“ са справедливи, защото това е бивш общински терен, който е преминал в частни ръце и всичко това е станало със съдействието на администрацията.

Съветниците припомнят, че този терен е апортиран от общината в скандалното дружество "Пълдинтур инвест“, чрез което Георги Гергов получи контрол над Панаира, част от Стария град и редица други имоти, като този до хотел "Санкт Петербург“. След това обаче "Пълдинтур инвест“ е продала терена на фирмата "Парадайс гардън резидентс", която сега иска да строи.

На предстоящата сесия Каназирева внася питане до кмета как е извършена сделката, какво е фактическото предназначение на терена и какви действия ще бъдат предприети, за да  може това пространство да остане като зеленина. 

"Община Пловдив веднъж е одобрила подробен усройствен план (ПУП), който разрешава застрояването на единственото място за зеленина в квартала. След това същата община приема общия устройствен план на града (ОУП), в който теренът отново е зеленина. Имотът обаче вече е подарен на частна фирма, която сега си търси правата. Основният проблем е, че според архитекти приетият ОУП не отменя вече влезлия в сила ПУП, така че общината сама си е вързала ръцете като е одобрила ПУП, според който застрояване е позволено. При това положение на общината й остава единствената възможност да купи отново собствения си терен, който сама е подарила, разбира се, за сметка на пловдивския данъкоплатец“, коментира Каназирева.

 "Тази класическа схема за ощетяване на обществения интерес е направена пред очите на политическите сили в града и с благословията на Община Пловдив. Допуснати са много сериозни нарушения. Протестиращите са прави да говорят за огромна корупция. А когато корупцията стигне до оградите на хората, те повече не могат да търпят“, обяснява Каназирева.

Съветниците от "Съюз за Пловдив“ неведнъж са настоявали за преразглеждане на  сделката с "Пълдинтур инвест“ и за анализ на задълженията на частния съдружник, голяма част от които и досега не са изпълнени. Администрацията обаче не направи нищо.

Още през 2008 г. Дани Каназирева  внася предложение и задължава кмета и общинската администрация да изготвят списък на всички частни имоти, отредени за зеленина, за да започне  поетапното им отчуждаване. Предложението беше подкрепено в Общинския съвет,  но остана само на хартия и нищо не бе направено.

"Случаят с имота на ул. "Сава Муткуров“ не е единствен. Той показва модела на управление – затваряне на очите и безхаберие, които накрая винаги водят до печалба на някоя частна фирма и до загуба за пловдивчани“, припомня Каназирева.

 

Съветничката подчертава, че проблемът не бива да се отлага и че задължително трябва  бъде дългосрочно решен още сега. "Очаквам пак да се тупка топката до изборите, но това не спасява положението. Ако на собственика не се издадат документи, той може да заведе дело и тогава след изборите отново ще се чудим какво да се прави. Община Пловдив има достатъчно експерти и те трябва да намерят решение, което да защити обществения интерес“, категорична е Дани Каназирева.

 Ето и въпросите, които председателят на общинските съветници от "Съюз за Пловдив“ отправя към кмета:

1.         Кога е продаден въпросният имот от "Пълдинтур инвест"? Как е взето решението за продажбата му, как е гласувал представителят на община Пловдив и има ли решение на ОбС за упълномощаването му? Моля да ми приложите всички относими към въпросите документи, вкл. и решения на ОбС.

2.         За каква цена е продаден имотът и община Пловдив получила ли е част от стойността му като акционер в "Пълдинтур инвест“?

3.         Кога е влязъл в сила ПУП за терена и какво е отреждането му? Имало ли е депозирани жалби от новите собственици срещу отреждането му като зеленина? Респективно, водени ли са съдебни дела, и ако да, какви са решенията по тях?

5. Дали с действащия ОУП се отменя вече влезлия  в сила ПУП?

6. Какво е дългосрочното решение на община Пловдив, за да запази предназначението на имота за парк?

7. Започвала ли е процедура по изменение на ОУП, касаещ въпросният имот?

8. Тъй като в момента тече процедура по актуализация на ОУП, Община Пловдив ще се съобрази ли с влезлия вече в сила, но нереализиран ПУП, или ще остави отреждането на терена за зеленина?

 

 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров (51) 13%
Районен кмет от ГЕРБ (17) 4%
Славчо Атанасов (54) 14%
Борислав Инчев (19) 5%
Дани Каназирева (75) 20%
Йордан Иванов (19) 5%
Друг десен кандидат (16) 4%
Кандидат на БСП (16) 4%
Само обединен опозиционен кандидат (38) 10%
Никой не може да го пребори (79) 21%
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: