Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Цвятко Сиромашки: Никой не ме е уведомил официално за демонтажа на плочата за папа Йоан Павел Втори
Източник: ПОТВ 15:52 / 26.02.2019
© ПОТВ

Плочата в памет на посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив на 26 май 2002 г., поставена на пл. "Централен“, ще бъде демонтирана. Разрешението за това е дадено и се очаква скоро паметният знак да се махне, за да се продължи с отстраняването на старата площадна настилка. Авторът на плочата Цвятко Сиромашки каза, че е бил уведомен по телефона за предстоящия демонтаж.

- - -

Паметната плоча, напомняща за визитата на папата славянин в Пловдив, днес стърчи самотно насред разбития площад "Централен“. На това място преди 17 години главата на Римокатолическата църква отслужи  на български език тричасова тържествена меса пред 10 000 поклонници от страната и чужбина. В Пловдив Йоан Павел Втори провъзгласи за блажени четирима католически свещеници, екзекутирани през 1952 г. Година след визитата скулпторът Цвятко Сиромашки изработи възпоменателния знак и с решение на тогавашния Общински съвет той беше поставен.

Заради грандиозния ремонт на пл. "Централен“ обаче паметната плоча ще бъде махната. Тази сутрин служителка от строителния надзор на общината се обадила на автора Цвятко Сиромашки и го поканила да отиде на място да съдейства за демонтажа. "Никой не се е свързал официално с мен и аз не мога да отговарям по телефона на всеки, който ми се обади. Най-малкото трябва да получа официално писмо, за да размишлявам по въпроса, защото тази работа е монтирана с много голяма сложност и има голям риск при демонтаж“ – коментира за ПОТВ скулпторът. Той е смятал, че плочата няма да се демонтира, заради предстоящото посещение на сегашния папа Франциск през месец май.

Не е ясно какво ще е бъдещето както на възпоменателната плоча за папа Йоан Павел Втори, така и демонтираният преди седмица фонтан "Европа“.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: