Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Празник на "Св. Харалампий" - 10-ти февруари
Източник: ПОТВ 18:26 / 09.02.2019
©

Сред скритите и тесни улички на пловдивския квартал Мараша се намира църквата "Св. Харалампий". 

Това е може би най-малко известната църква, в границите на широкия градски център и случайната среща с нея представлява една приятна изненада. В миналото, обградена от едноетажните схлупени къщурки, църквата вероятно се е виждала отдалеч, както и съседната по-голяма църква "Св. Георги". Но днес св. Харалампи е изцяло скрита от по-старите и по-нови жилищни кооперации, намиращи се в съседство. Съвсем редки са вече и малките къщички, останали от стария български квартал Мараша.

Св. Харалампи се почита като защитник от болести и епидемии. Неговият празник се почита особено от пчеларите, като на този ден се замесва питка, намазана с мед, която се благославя в църквата. Миряните носят и буркани с мед, които оставят още от предишните в църквата и да бъдат осветени. В квартала Мараша все още се срещат доста хора, които се занимават със пчеларство и произвеждат мед. Самият купол на църквата има необичайна форма, която според някои наподобява пчелен кошер.

Храмовият празник и денят на светеца се отбелязват на 10-ти февруари.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: