Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
12 ЯНУАРИ – НАЧАЛОТО НА КРАЯ
Източник: ПОТВ 22:59 / 11.01.2019
©

Досега брояхме колко дни остават до откриването на Пловдив - културна столица.

Сега ще броим колко дни остават до края.  Тоест – откриването е началото на края.

И както тръгне – така ще върви. Така казва народът.

Още не е ясно как ще тръгне.  Броени минути след края на програмата ще се появят заглавия в услужливи медии, които ще възвестят , че се е случило най-грандиозното събитие в историята на Пловдив, че това е било велик ден, че над 60 000 души са празнували и т.н.

Но все по-малко хора вярват, че в Пловдив се случват чудеса. И че светът се върти около т.н.културна столица. От Фондация Пловдив 2019 вече възвестиха, че събитието може да се гледа в интернет  по разни сайтове и фейсбук страници, което вече е по-силите на организаторите на всеки селски събор. Единствено в програмата на БНТ има пряко излъчване около 55 минути – вероятно поне половината време ще са речи. Струва ли си трите милиона тогава?

Одеялата и шаловете поне ще бъдат раздадени. Колко струват тези подаръци никой не разбра. На въпроса за парите кметът и хората от фондацията се държаха като онзи герой от рекламния клип с маслото и краварката в левия ъгъл: "Ей, забравих".

Проблемът обаче е в Онзи, който няма дойде заради едното одеяло. Онзи, който знае, че идването му в Пловдив за откриването е директна подкрепа за политиката на кмета Иван Тотев. А може би ще означава и подкрепа за трети мандат.

А какво означава неидването му – сетете си сами.

Някъде около предишните местни избори Бойко Борисов ясно каза, че нарочно не е идвал месеци в Пловдив. Което означава, че тези работи стават или не стават случайно.

Така че, ако в събота премиерът не се качи на Вавилонската кула, това би било още един повод да си помислим за началото на края.

Възможно е неидването на премиера да няма чак толкова далечна стратегия. Борисов  може да е преценил, че появяването му на грандоманската кула би изглеждало нелепо. Очевидно мнозинството пловдивчани не приемат, че в един запушен и разкопан град могат да се изхарчат 3 милиона за нещо, което трае три часа. Появяването на Борисов на незнам си кой етаж би означавало нещо като подпис и резолюция "Одобрявам" на документ в защита на политиката на Тотев.

Опозицията, разбира се, ще дебне всички фалове и ще ги раздухва, но проблемът е в това, че критики към  програмата се появяват и в медии, които нямат практиката да пишат за неща, които няма да се харесат на премиера. А дали не са сигурни, че атакувайки пловдивския кмет, няма да му се харесат?

"24 часа" споменава за едни 1,2 милиона лева раздадени на медии за реклама. Според изпусната реплика парите се разпределяли от някаква тайна агенция. Коя е тя, с какъв конкурс е избрана, по какви критерии е разпределила парите и какво са комисионните й? Елементарни въпроси, на които все някога някой ще трябва да отговори.

И на още въпроси ще трябва да се отговаря – вероятно като дойде краят.

 Общински съветници твърдят, че искат да научат повече за това как Фондацията харчи, но им било отговаряно, че ставало дума за търговски тайни.

Има обаче решения, които не тайна – просто трябва да намери авторитетен човек, който да прочете засуканите аргументации  за подкрепа или  отхвърляне на десетки проекти и да каже  простичко, че "Царят е гол".

Иван Тотев вероятно вече се е усетил, че е подведен от рицарите на модерното изкуство, събрани във Фондацията – не случайно в дните около откриването почти цялата културна програма е традиционна – опери, театър, изложби, музеи.

Вероятно модерното "изкуство" ще заработи отпуснатите му пари по-нататък, може би по време на отпуските и няма да има кой да обърне внимание на престъпното харчене на пари на данъкоплатеца.

За сведение обаче, млади хора вече се организират с намерение да проследяват какво става – дали събитие с 20 000 лева бюджет, примерно, не събира двама души? С големи бутилки бира в ръка. Което вече се е случвало през миналата година.

Може би все пак от Кулата ще има полза. Тя е толкова грандиозна, шарена  и символизираща напъните на едно провинциално мислене да се издигне над нивото на своята компетентност, че много заспали хора се поразмърдаха и започнаха да мърморят. Засега във Фейсбук, но утре ще се наредят пред урните...

 

 

Коментари [4] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: