Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Истории за тютюна разказва специална изложба
Източник: ПОТВ 14:14 / 11.01.2019
© ПОТВ
Снимка на картината на Георги Божилов - Слона, изобразяваща стачката на тютюноработниците в Пловдив. Оригиналът е притежание на Художествената галерия във Варна.

Изложба "ДИМ. Истории за тютюна“ разказва за тютюневата индустрия в България и в частност - в Пловдив. Експозицията е подготвена специално за откриването на Европейската столица на културата и е посветена на един от ключовите проекти в програмата - "Тютюневия град".

- - - 

Изложбата включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката й с тютюневата индустрия. 

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА, куратор на изложбата: Изложбата е посветена на хората, създали "Тютюневия град“, на работниците в него и на целия икономически и културен механизъм, движен от тютюна десетилетия наред. Разказът в нея обхваща последните близо 150 години история и се развива от никотиновите следи от Османската империя през Първото пловдивско изложение до македонското движение, работническите стачки, войните, външната политика на България и трусовете на системата.

Потапяйки се в историята, зрителите ще могат да чуят думите на тютюнотърговците Васил Кудоглу и Дончо Палавеев, на експерта Руси Генев, на тютюноработничките по време на ревизиите на Никола Господинов, на кооператорите и банковите инспектори, на въздържателните дружества и цитираните от търговците лекари, да видят оригинални видеозаписи от Балканската война, противопожарно учение във фабрика "Томасян" или дегустация на тютюни пред чуждестранни клиенти.

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА, куратор на изложбата: /налъмите/ ... 

В изложбата може да се види снимка на картината на Георги Божилов - Слона, изобразяваща първата и единствена стачка на тютюноработниците по време на социализма. Оригиналът е притежание на художествената галерия във Варна.

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА, куратор на изложбата: /стачката на тютюноработниците/ ... 

Изложбата е подредена хронологично и тематично. Експозицията може да се разгледа до 30 март.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: