Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
КОЙТО ИСКА - ДА СЕ ЕДИНЯВА
Източник: Е. Тодоров 07:49 / 09.10.2018
©

Една от тънкостите да се разбере българската история – и не само българската, е да се погледне на дадено събитие през очите на съвремениците. След това от известна дистанция. После от още по-голяма...Но твърде рядко трябва да се доверяваме на художествената литература. И никога да не приемаме речите на политиците за исторически извор.

На 6 септември – Деня на Съединението се сещам най-малкото за това как едни от големите герои са се крили  под миндера същата нощ, примерно. Всички телевизии предават на живо  "чардафонщината" с която реално се гаврим с големия възрожденец Гаврил Кръстевич, а политиците ни призовават по микрофона да се обединим като нашите предци. Защото "съединението прави силата", разбира се.

Работата ми е такава, че постоянно слушам оплакванията на обикновени хора. Почти като арменския поп. Някои истории си записвам – може би пък някои ще стигнат до онези, които искат да си обяснят нашето време.

Ето няколко истории. Те са свързани със състоянието на здравната ни система. Нека обаче да не ги приемаме като обобщение за морала на всички, които работят в нея.

Тези дни разбрахме как са се крали лекарства за онкоболни. И по-рано са ми разказвали как става търговията, но не исках да повярвам, че българинът може да падне толкова ниско. На база това, което съм чул, се опасявам, че случаят не е единичен.

Онзи ден мъж ми разказа, че са оперирали жена му. Хирургът /полковник също така/ поискал 500 лв. Жената обаче решила да се пазари и свалила на 400. Хирургът се съгласил. Жената обаче поискала и  документ – излъгала, че разноските щели да бъдат поети от работодателя. Документ – йок. Хирургът и български офицер прибрал парите в джоба си.

Че защо да не ги прибере – други негови колеги, уважавани светила, имат вече по 20-30 апартамента, а той вероятно е зациклил на третия. Така си мисля.

Един дядо пък  се чудеше как да събере 8000 лв. за операция на съпругата си. Хирургът му казал: "Бързай, защото другата седмица заминавам за Англия. А дотогава жена ти може и да умре."

Човекът заложи апартамента си, даде парите /документ-йок/, на другия ден след операцията жената  почина.

Човек оставил майка си в болницата, обадили му се и казали да си я прибере – нищо не можели да направят. Синът спрял пред болницата /"Св.Мина" в Пловдив/, пред която е забранено да се паркира, обяснил на портиера защо спира на забраненото и го помолил той пък да обясни на "паяка" – ако дойде.

Качил се на третия етаж, взел майка си на ръце, тъй като болницата не предлага такава услуга –пренос на безнадеждно болни, и така – като дете – я свалил долу.

Само че колата вече я нямало. Портиерът само вдигал ръце. После се разбрало, че той вземал пари на ръка – викал  "паяка" и вземал – сигурно 2 лева. Комисионна.

Доскоро – сега не знам – пред УМБАЛ "Св.Георги" таксиджии дебнеха оперирани и ошашавени баби и за един курс до Гарата им вземаха половин пенсия...

Мога да разкажа още сто подобни истории. Знам и лекари, които се възмущават от действията на своите колеги, и таксиджии, и портиери, но на въпроса защо си мълчат – вдигат ръце. Законът не позволявал, кодексът не позволявал, Етичната комисия си затваряла очите, не искали да бъдат предатели...

А как едно време в разкапаната османска империя, а дълго време и у нас, който краде от клиента или продава ексик е бил изключван от еснафа.

Та каква е връзката със Съединението? Или с Единението – както днес му викат?

Ами не искам да се единявам с мерзавци. Който иска – да ги приласкава.

През април 1928-а година, когато Пловдив е полуразрушен от земетресение, политиците призовават също така към единение пред лицето на природното бедствие.

И тогава един вестник пише, че такива призиви – за единение, се чуват винаги при бедствия и войни. Но след единението богатите стават още по-богати, а бедните още по-бедни...
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров (54) 13%
Районен кмет от ГЕРБ (21) 5%
Славчо Атанасов (59) 14%
Борислав Инчев (21) 5%
Дани Каназирева (79) 19%
Йордан Иванов (20) 5%
Друг десен кандидат (17) 4%
Кандидат на БСП (20) 5%
Само обединен опозиционен кандидат (40) 9%
Никой не може да го пребори (95) 22%
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: