Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ - СЪКРОВИЩАТА НА СОЦ-А
Източник: ПОТВ 08:23 / 13.06.2018
©

Обичаме да казваме, че в Пловдив могат да се видят много съкровища. Но дали не забравяме нещо, което трудно може да се нарече "съкровище", но според екскурзоводите привлича като магнит туристите

Гордо показваме на чуждите гости на града панагюрското съкровище – по-често неговото копие, остатъците от римската епоха и възрожденските къщи в Стария град.

Забравяйки, че те си имат и съкровища, и римско минало, и стари къщи.

Какво нямат? Нямат си 45 години социализъм. Или борба за социализъм и комунизъм. Нямат си и дружба навеки с Великия Съветски съюз.

А има какво да им покажем.

E, няма как да им покажем манифестация – освен на снимки или на кинокадри. Освен ако в рамките на някакви културни празници не направим възстановка – ще се стече целия свят да гледа. Особено ако можем да възстановим ентусиазъмът. Някои хора и днес биха участвали с желание.

Материалните спомени обаче си стоят. Един от най-известните е  Тримона, примерно. Един символ на новото време ..и на новата архитектура. Някои я наричат сталинска. Макар специалистите да казват, че от професионална гледна точка проектът е безупречен

На няколко места могат да се видята така наречените "сталински блокове" - първите и до днес те носят неслучайното име Байкал.

Под тях има противоатомни скривалища, в които пловдивчани трябваше да се спасяват от атомните бомби на американските империалисти.

Дали тези скривалища не биха могли да станат част от туристически маршрут

За малко сме щели да имаме Сталински център...Проектът е бил готов - монументални сгради по-величествени от тези в София.

И Сталин на върха на Бунарджика.

Сега си имаме Альоша , съветският войник, станал символ на града. Много пловдивчани го почитат и днес – както едно време.

Останалите паметници от онази епоха обаче бяха премахнати, както и повечето паметни плочи…..Няма го Ленин, който седеше пред Панаира - като на тоалетна чиния, както твърдяха шегаджиите, и искаше книжка с вдигната ръка. Няма го Петър Ченгелов, няма ги десетките паметни плочи на партизани. И все пак нещо е останало...

Следва продължение.

Видеото може да се гледа на адресhttps://www.youtube.com/watch?v=mpZB8Qjj3EY&t=74s

 Проектът "НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ" се реализира от Сдружение "МЕДИИ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ" - съвместно с ПОТВ и с подкрепата на Община Пловдив и Фондация "ПЛОВДИВ 2019"

 
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: