Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Пенсиите по болест 2 пъти повече от инвалидите
Източник: ПОТВ 09:07 / 17.04.2018
©

Пенсиите по болест са два пъти повече, отколкото самите инвалиди. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков по Канал 3.

Повод за думите му бе реформата в системата за ТЕЛК, която предизвика недоволството на хората с увреждания.

Петков обясни, че броят на инвалидните пенсии е около 950 000, като почти половината - 450 000 от тях, са т.нар четвъртинки - втора социална пенсия, получавана като добавка от 25% към основната сума. По думите му хората с увреждания всъщност са 540 000.

Броят на инвалидните пенсии обаче е по-голям, защото едно лице получава повече от една – основна и една или повече добавки. Той обясни, че след срещите през седмицата с организациите на хората с увреждания диалогът е възстановен, спорните въпроси са били уточнени и дори са набелязани ясни стъпки за продължаване на реформата в системата на ТЕЛК. Така вече има заложени ясни срокове и след тях наредбата за медицинската експертиза, която разбуни духовете, ще бъде качена отново за обществено обсъждане от здравното министерство.

В началото на миналата седмица избухна небивал скандал, след като лъсна, че здравното министерство предлага реформа, според която процентът ТЕЛК ще бъде определян само от основното заболяване. Това обаче роди риск от абсурдни ситуации като например хора с ампутиран крак заради диабет да бъдат третирани все едно, че продължават да имат крак, защото не това е основното им заболяване. В резултат на скандала премиерът Бойко Борисов разпореди промените да бъдат оттеглени и да не бъдат внасяни наново, докато не бъде постигнат консенсус.

Така в четвъртък беше проведена среща на здравния министър Кирил Ананиев с организации на хора с увреждания. На заседанието, което продължи близо 3 часа, двете страни се споразумяха, че при определяне на степента на инвалидност от ТЕЛК ще се вземат предвид две тежки заболявания.

"Договорихме се да се включва и второ заболяване, но ако то е тежко, например над 50%“, заяви тогава Ананиев. След срещата от Министерството на здравеопазването си дадоха срок от 30 дни за представяне на наредбата за медицинска експертиза в Министерския съвет.

В този период трябва да бъдат нанесени всички поправки в наредбата, след което тя да бъде публикувана за обществено обсъждане.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: