Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
ПИСМО ОТ НЮ ЙОРК: ЗА ЖАН РАСПАЙ И "ИЗКУСТВОТО НА ВОЙНАТА"
Източник: Ася Ялъмова 08:23 / 16.04.2018
©

В далечната вече 2012  Доналд Тръмп написа в Туитър:
 
"Върховното изкуство на войната е да победиш противника  без битка “ – Сун Дзъ.
Защо известния с антикитайските си възгледи милиардер цитира тогава древния китайски генерал?!... Книгата на Сун Дзъ  ме порази с брилянтност и простота, а съм толкова далеч от военна школовка, колкото и Швейк…
Стив Банън определи "Изкуството на войната“ като " Rain Man " на популизма. ( Rain Man беше онзи гениален аутист, изигран от Дъстин Хофман).
Чрез нея разбрах някои от тактиките на популисткото движение, което направи Тръмп президент. Американските популисти  не четат стандартно, не мислят с плазмата, търсят решения извън "мейнстрийм“ мисленето на тълпата, склонна да се "омагьосва“ от всеки мошеник, надхвърлил стохиляден тираж, или от елитарни "гурута“, популярни само в определени интелектуални кръгове – като например френската левица и ДС.
                                                            ***
В петък, 13-ти, 2018 г. Тръмп победи противника си по същество без битка. Това е втората му брилянтна победа след  разрушението на овехтял военен реквизит, които той поднесе като фламбе-десерт по време на визитата на "император“ Си през април миналата година. (Може да прочетете повече повече в писмата ми "Хирургическият разрез в Сирия“ и "Корейският гамбит“, ако ги намерите в Гугъл). По същество няма какво повече да добавя към тях, освен почти двойното количество ракети и шесторно по-малкото жертви (тогава беше казано че загиналите са 6).
КОГО ОБАЧЕ ПОБЕДИ ТРЪМП? И СРЕЩУ КОГО СЕ ВОДИ ВОЙНАТА?
Даже лекторите от "Георги Кирков“ като проф. Иво "Д.“, брат Чуков и "елитарния“ кръг "Иван Кръстев § Ко(ритаров)“ се досетиха че това не е Русия. Не е и Асад (той е пешката, която ще падне, Путин вече подсказа това и е въпрос на време и съобразяване с други ходове). Не са Иран и Турция – и те са фигури от гамбита на Големите – Америка и Русия. Европа в момента е в ситуация на "предложение, което не може да откаже“(по "Кръстника“), ако иска да оцелее – и културно, и икономически. Липсата на собствени дивизии пък я поставя в ситуацията на папата по времето на Сталин.
Ще си позволя "предсказание“ – търговският  флирт на Европа с Китай ще продължи точно толкова, колкото и е отпуснато от шахматистите. Добре е това да се предвиди и от българските "играчи“ които в момента са заети да изчисляват кога точно маховете на "крилата на пеперудата“ ще ни докара дъжд от скакалци от Китай.
 
Тръмп и Путин играят НАЙ-СЛОЖНАТА ПАРТИЯ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ – 4 D ШАХ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ЗАВЪРШИ РЕМИ . Сложността идва от четирите дименции, които са известни географски, но възможните политически ходове на всяка е трябвало да бъдат изчислени до десетия ход преди началото на партията. Непредсказуемостта и глупавите рупори на официозните "анализатори“ изострят психологическото напрежение, защото съвременната цивилизация е съставена от фейсбук-потребители, а не от китайски военни мъдреци. Но пък  Швейк ни е утешил :
 "Глупаците са нужни за равновесие. Ако всички хора бяха умни, изведнъж светът би се изпълнил с толкова мъдрост, че всеки втори ще заприлича на идиот.“
С горния цитат искам само да пожелая на проф. Иво "Д.“ и останалите да поддържат равновесието успешно.
Мислил ли е Хашек че светът ще стане "всеки втори“?!...Едва ли, тогава нямаше ни комунизъм, ни "отворено общество“.
 
Сун Дзъ казва: "Ако познаваш себе си познаваш врага си не трябва да се страхуваш за изхода на хиляди битки“.
ВРАГЪТ Е ЕДИН – ГЛОБАЛИЗМА И "ДЪЛБОКАТА СВЕТОВНА ДЪРЖАВА“, а Китай е "пластмасовия колос“ създаден от тях. Ако пък трябва да обобщя съвременната ситуация и писаното дотук, бих избрала следното:
"Войната е начин да измамиш.“ (Цитатът е непълен, обясняват се и начините на измама  по време на война.)
…Дотук с генерала, който написа:
"Най-мъдрият боец е този, който избягва битките“.
Хубавото е, че Тръмп се е учил от него, а не (например) от онзи голобрад цайс с интелектуалност  на телевизионно имоджи, който, опитвайки се да обобщи казуса "Сирия“, разви тезата  че "който имал пари – плащал с пари, като западния свят, а който нямал – плащал с кръв, като Русия“. Добре че имоджитата си седят само в плазмата, която става все по-неконвертируема! Ако трябва да перифразирам "иконата“ на лявото интелектуално братство, средновековния комунист Умберто Еко чрез заглавието на едно от последните му есета ("Хроники на флуидното общество“), 99% от българските анализатори създават "хроники на плазменото общество“, с елементи на национал-социалистическо  и комунистическо еднолинейно мислене.
                                                            ***
Споменавайки Еко – сетих се и за Юлия Кръстева, която нашите служби успяха да внедрят в тебеширения кръг на интелектуалстващите комунисти от френската левица. За протокола: омразната им Марин Льо Пен също е лява, но това, че не мирише на напарфюмирани писмени чаршафи, а на национализъм ги кара да се гнусят от нея. Синдром, познат и в България – нашите левичарски соросолюбци се гнусят от близостта си с неписмовната Нинова, която  едва ли знае че Сартър е комунист-сталинист, а Камю – комунист, отричащ сталинизма, факт, довел до разцепление на "левите“ във Франция в средата на миналия век. (Кой им докара това разцепление е въпрос, над който Франция тепърва ще мисли, но ние вече знаем.)
 
В този смисъл ако нашата лява "елита“ се пофренчи, Нинова би била Сартър, а Ивайло Дичев – Камю… Впрочем, по-вероятно е Нинова да стане Сартър.
                                                            ***
…Видях на живо Кръстева преди 5-6 години, когато, по нюйоркска традиция да си без чадър като завали, се шмугнах  в преддверието на една лекционна заличка до " Barnes & Noble ’ на 7-мо. На таблото беше написано името и, темата не запомних. Влязох от етническо любопитство, бях я чела достатъчно много, за да разбера какво иска да каже на света, и достатъчно малко, за да не умра от скука. Обществото в заличката се състоеше от посивели жени в пончо и цветни гердани, спомен от хипарските им младини. (Наблюдавала съм ги в Ню Йорк с любопитството да открия защо на стари години изглеждат без изключение като че са с подпетени обувки)... Останалите бяха жени с адамови ябълки и мъже без такива.
"Но тя говори английски не с  френски акцент!? Какъв и е акцента?“ – чух от вратата. (Френският акцент се счита за "кутюр-лингуа“ сред нюйоркската снобария). Вярно, английския акцент на Кръстева не беше френски, а някак си дъбов, но единственият тънък "експерт“ по въпроса в залата стоеше до вратата и чакаше да спре дъжда.
Кръстева обясни своя "глобален произход“ на "осиновена от Америка“, като не пропусна да подчертае китайските си скули.
Отначало ми стана досадно, да крадеш идеята на "Чужденецът“ на Камю е не само бездарие, но и наглост, защото никой не краде от витрината. Пък и "осиновителите“ и са Columbia University , гнездото на културния марксизъм, не Америка.
Кръстева каза още, че най-страшното, преживяно от нея в тоталитаризма било задължаването на хората да се идентифицират културно и сексуално. Именно това било особено разрушително за психиката на индивида, водело до психози и самоубийства, на които тя била свидетел в тоталитарното си детство…После посочи като пример себе си и каза че единствено чрез езика, а не чрез майчинството по рождение (най-вероятно също форма на тоталитаризъм) човек можел да се идентифицира, но за това трябвало да превърне връзката си с майката в символична…
…И т.н., дъждът спря и оставих "китайката“ Кръстева на сухо, но жените с адамовите ябълки я зяпаха любовно. Особено като обясняваше как, като дошла от "тъмните балкани“, поискала "да разбие бетона на установените държави, езици и култури“ и да създаде себе си като пример на нов европейски човек, "калейдоскопичен“, както се изрази…
Тръгнах си, аудиторията пропусна лекцията ми:
  "За разликите между сливенския и ямболския акцент в контекста на " multiple personality disorder ", приключенията на Швейк в лудницата, Мери Шели и циганката от вица, дето се обаждала на любовника си с конспиративното "убаждъ съ идна чахкиня“.“
 
   …Сега бих могла да добавя и че акцентът е като досието – никога не се изтрива, даже и да се прочисти…
 
През 197 3 , когато Кръстева заминава за Китай по задачи и търсене на китайска идентичност за себе си, по френските книжарници се появява книгата на футуриста Жан Распай " The Camp of the Saints ".Апокалипсиса на "кафявите милиони“ са видени пророчески до детайли в миг, в който, според автора той "гледал към Средиземно море през прозореца на дома си“. Тогава видял "обременените от страдание и нищета, вонящи, плуващи в река от сперма“които в края смазват всички – и либерала, и свещеника и тези, които отказват да стрелят. Препоръчвам тази книга на всеки, запознат с универсалния за всяка интелектуална маса слаба ракия "Оруел“.
Кръгът около Кръстева заклейми това пророчество на Распай като "расистко и фашистко“. Истината е, че то пречеше на комфорта им на корояди, получили задача да дълбаят в живото дърво на европейската култура докато то рухне.
Но пророчествата остават, както и ръкописите не горят.
Книгата на Распай е четена от мнозина – от Рейгън до Митеран "без бележки“. Единственият, който наистина и повярва обаче беше Тръмп.
 
…Което означава че мисията на Распай е завършена успешно. Не всеки визионер има приживе този късмет…
 
 
Бележка от автора:
Изказаните мнения, идеи, факти и препратки в това и другите "Писма от Ню Йорк“ са лично на автора и не съвпадат задължително с мнението на ПОТВ.
На снимката: “Mission accomplishe
Коментари [1] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров (51) 13%
Районен кмет от ГЕРБ (17) 4%
Славчо Атанасов (55) 14%
Борислав Инчев (19) 5%
Дани Каназирева (75) 19%
Йордан Иванов (19) 5%
Друг десен кандидат (16) 4%
Кандидат на БСП (16) 4%
Само обединен опозиционен кандидат (38) 10%
Никой не може да го пребори (79) 21%
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: