Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
ПРИСЪДА ЗА УБИЙСТВО
Източник: ПОТВ 14:17 / 30.01.2018
©

Апелативен съд  – Пловдив потвърди наказанието на  Донка П. в размер на ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, наложено с присъда на Окръжния съд. През месец октомври тя беше призната за виновна в извършване на убийство по особено жесток и мъчителен начин на И.К. и кражба, осъществени в условията на опасен рецидив.

Според второинстанционния съд не се налага корекция в размера на санкцията. При постановяване на присъдата като отегчаващи отговорността обстоятелства правилно са отчетени изключително завишената обществена опасност на извършеното деяние от подсъдимата Донка П., както и нейната висока лична степен на обществена опасност. С основание е преценено, че става дума за тежко умишлено престъпление против живота, извършено спрямо възрастна, самотно живееща жена, която била и позната на подсъдимата. Освен това Донка П. е осъждана и за други посегателства срещу възрастни хора – насилствен грабеж, чрез задушаване на 87-годишна жена, и кражба на пари от жилище на възрастно лице.

От друга страна, първоинстанционният съд правилно е съобразил като единствено смекчаващо отговорността обстоятелство признанието на вината от страна на подсъдимата и оказаното съдействие по време на досъдебното производство, което е довело до разкриване на всички обстоятелства, свързани с престъпното деяние.

Законосъобразно първоначално съдът е приел, че най-справедливото наказание, което следва да се наложи на Донка П., е "Доживотен затвор", но тъй като подсъдимата е признала фактите, посочени в обвинителния акт, е проведено съкратено съдебно следствие. В конкретния случай законът предвижда наказанието "Доживотен затвор" да бъде заменено с лишаване от свобода от 15 до 30 години.

Според Пловдивския апелативен съд, с оглед на посочените отегчаващи и смекчаващи отговорността обстоятелства, напълно справедливо за извършените от подсъдимата престъпления е определено наказанието в близост до максималния размер, предвиден от закона.

            Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

 

С присъда № 86/09.10.2017 г. по НОХД №1600/2017 г. Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимата Донка П.  за виновна в това, че:

-         на 1.02.2017 г. в с. Дълбок извор, община Първомай, област Пловдивска, при условията на опасен рецидив умишлено е умъртвила другиго – И. К., като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост – престъпление по чл.116, ал.1, т.6 и т.12, вр. чл. 115, вр. чл.29, ал.1, б. "А“ и б. "Б“ от НК, и я осъди на лишаване от свобода в размер на ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ;

-        на 1.02.2017 г. в с. Дълбок извор, община Първомай, област Пловдивска, при условията на опасен рецидив, е отнела чужди вещи, всички на обща стойност 152,50 лв., от владението на А.К. и Д. Г., без тяхното съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196, ал.1, т.1, вр. с чл. 194, ал.1, вр. чл. 29, ал.1, б. "А“ и б. "Б“ от НК, и я осъди на лишаване от свобода в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл. 23, ал.1 от НК съдът наложи на подсъдимата Донка П.  едно общо най-тежко измежду определените й наказания, а именно – ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА В РАЗМЕР НА ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ.

 

На основание чл. 24, ал.1 от НК увеличи размера на определеното общо най-тежко наказание лишаване от свобода с четири години, или наказанието, което подсъдимата Донка П.  следва да изтърпи, е в размер на ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

 

Наказанието за първото престъпление беше определено съобразно изискванията при провеждане на съкратено съдебно следствие, като съдът замени наказанието "доживотен затвор“ с лишаване от свобода.

За второто престъпление първоначално определеното наказание "лишаване от свобода“ бе намалено с една трета също заради проведеното съкратено съдебно следствие.

 
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: