Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Има план за подобряване на въздуха!
Източник: ПОТВ 12:54 / 22.12.2017
©

Външна фирма, а не общинската дирекция "Екология", е изготвила анализ колко е мръсен въздуха в Пловдив и, съответно, е направила план за действие за подобряването му. Процедурата е извършена по проект, финансиран от оперативна програма "Околна среда" и е на обща стойност 83 886 лева. По-голямата част от парите - 71 303 лева са осигурени от европейския Кохезионен фонд, а останалите 12 583 лева и 2 стотинки са от държавния бюджет.
--- 

Зона с ограничения за стари автомобили, които замърсяват атмосферния въздух, ще се въведе в Пловдив до няколко години. Препоръката е на фирмата, на която общината е възложила да подготви анализ и план за действие за подобряване на въздуха. Собствениците на 20-годишните трошки няма да бъдат принудени да ги спрат, но е твърде възможно да си плащат за достъпа до централната градска част. Така е в Лондон, където дневната тарифа е в размер на 12,5 паунда. 

Сред другите мерки са продължаване на оптимизацията на транспортната схема и инфраструктурата в Пловдив, озеленяване, стимулиране използването на електромобилите.
 
Още в началото на 2018-та общината ще стартира проучване с какво се отопляват през зимата домакинствата и фирмите, защото използването на въглища и сурови дърва е основната причина за мръсен въздух в Пловдив през студените месеци. Последните данни са от 2011-та и показват, че с твърдо гориво се отопляват над 30 000 жилища. Еколозите препоръчват замяна с екологично чисти електроуреди, климатици, парно или поставяне на филтри на комините.

Крайният срок за въвеждането на мерките за действие за подобряването на въздуха в града под тепетата е до 2023 година. Пловдив, като един от 25-те български града с наднормено замърсяване на атмосферния въздух, има право да кандидатства за въвеждането на въпросните мерки с проект по оперативна програма "Околна среда". За изчистване на въздуха в мръсните градове са предвидени общо 50 милиона евро, а проектът за нашия град е за над 10 милиона евро.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: