Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Атанасов пита Бъчварова за мерките на МВР в "Столипиново"
Източник: ПОТВ 13:25 / 15.06.2015
©

Народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов внася днес в Народното събрание питане до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова за мерките и действията на МВР по повод нарастващото напрежение между българи и роми и с оглед на факта, че в Пловдив се намира най-голямото гето в страната, както и три махали с тежки проблеми. Заедно с питането Славчо Атанасов входира и жалбите на потърсили помощ в приемната му жители на пловдивските квартали "Тодор Каблешков" и "Панайот Волов" срещу тормоза от шумните сватби, нападенията и кражбите от страна на роми от съседната Шекер махала, както и подписите на над 260 души.

"Хората, които додоха в приемната ми, са се обединили в Инициативен комитет. По думите им - животът им е ад - подложени са на непрекъснати нападения и обири, влизанията с взлом в домовете им са ежедневие, нападенията на роми над по-малките български деца се прави дори за забавление, а звуковият тормоз от сватби и тържества на открито е непрекъснат. В районите владее страх и насилие, основен източник на които са живеещите там роми. Хората от Инициативния комитет изложиха пред мен множество случай на нападения, обири, конфликтни ситуации на физически и психически тормоз от страна на това население. Органите на реда в района не успяват да предотвратят напрежението и инцидентите, общинската власт пък е абдикирала изцяло и дори не желае да се запознае с проблемите на хората от двата квартала", казва в питането си до министър Бъчварова Славчо Атанасов.

Той напомни, че седмица преди да избухнат безредиците в софийския квартал "Орландовци" искрата е прехвърчала и в Пловдив. "Хората бяха категорични, че те не са "против циганите, а против нарушителите", но не скриха, че чувствайки се напълно изоставени от държавата, повече не могат да търпят тормоза и безредието. Предупредиха, че не искат втори Гърмен, но затова са нужни незабавни действия от страна на държава и община, заяви още Славчо Атанасов.

"Напомням Ви, че в Пловдив се намира най-голямото гето не само в България, което наброява между 60 000 и 80 000 души. В града ни има и три смесени махали, в които напрежението между роми и българи е непрекъснато. За съжаление, не бих могъл да кажа, че органите на МВР контролират ситуацията в тези махали", заявява в питането си народният представител.
С оглед на нарастващото напрежение и сблъсъци между българи и роми в други точки на страната и заради съществуващите множество и тежки проблеми с гетата в Пловдив, Славчо Атанасов поставя пред министър Бъчварова въпросите:

1. С какъв ресурс разполага МВР, за да наложи ред и законност в смесените райони с ромско население? Какви мерки смятате да предприемете в национален мащаб с оглед на нарастващото междуетническо напрежение и конкретно какви мерки ще предприемете, за да могат хората от пловдивските квартали "Т. Каблешков" и "Панайот Волов" да заживеят спокойно и без страх от нападения и кражби?
2. Възможно ли е съсредоточаване на повече личен състав от страна на органите на МВР в конкретните смесени етнически райони, което да респектира ромското малцинство и да му напомни за съществуването на българската държавност и закони, на които те също са подвластни? В какви срокове е възможно това да се случи?
3. Имате ли цялостна стратегия за предотвратяване на междуетническото напрежение и връщането на гетата из цялата страна в лоното на законността и държавността, както би било редно да бъде и какво по-точно предвижда тази стратегия?

Припомняме, че общинските съветници от Патриотичния фронт внесоха питане до Общинския съвет на Пловдив, в което също сигнализираха за проблема и с оглед на предотвратяването на конфликти настояха за незабавни мерки от страна на местната власт.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: