Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2023 ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ “ТРАКИЯ” е на пазара повече 24 години. Излъчва се освен в Пловдив и в още над 35 населени места от региона -...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Още за Джендем тепе - спомени от арх.Олег Каразапрянов
Източник: ПОТВ 15:20 / 24.02.2024
©

След предаването за Джендем тепе в петък получихме това ценно писмо. Ако и другжи имат спомени за тепето, ще се радваме да ни пишат на potv@abv.bg

Спомените ми от Джендем тепе започват някъде от 1957-1958г.В подножието на тепето,близо до каменната кариера от която дълги години вадеха камъни за павета и ги изпращаха в София имаше една двуетажна къща.Тя изцяло беше изградена от дебели,масивни каменни стени.Може би затова я наричаха каменната къща,така я знаеха пловдивчани..Предполагам,че е била изградена преди стотина години,когато каменната кариера започва дейността си.Дълги години се е водила борба за прекратяване дейността на кариерата и разрушаването на тепето.Борбата е спечелена,разрушаването на скалите е прекратено,но все още се виждат нанесените рани.

На мой приятел и съученик баба му леля Ана и дядому Петър Торбин дълги години живяха в каменната къща.Петър Торбин е водил счетоводството на фирмата "Иззида",вадеща камъните.С моя приятел сме ходили заедно до тази къща.Къщата не беше интересна за нас,интересно беше тепето.Тогава то беше направо безлюдно.никой не го посещаваше защото нямаше повод за това.Но за нас децата всичко беше интересно.В почивните дни,като малък често исках баща ми да ме води до върха на тепето.

Много добре си спомням какво имаше тогава на върха. Растителност почти нямаше,нямаше дървета или храсти,дори тревата беше залиняла.Виждаха се някакви останки от железа вкопани в земята.Най интересното беше един неголям басейн,вкопан в терена изграден от гладки циментови стени.

По късно като архитект имах възможност да проектирам някои обекти свързани с Джендем тепе.Това беше повод да потърся и да се свържа с ландшафтния архитект Никола Маргов,защото знаех че той е специалистът,който много години проучва растителността на тепето,грижи се за нея и в същото време създава нова.

Ландшафтния архитект Никола Маргов беше ученик на ландшафтния специалист проф.арх.Стойчев преподавател в ИСИ София.За Никола Маргов тази специалност беше изкуство,както е в европейските държави с традиции в тази област.

Ларх.Маргов никога не не направи какъвто и да е компромис в ущърб на природата.

Единия обект в който имам принос и който стана достояние на повдивчани е изграждането на детската железница.Тогава проектирах павилиона сладкарница "Охлюва"в който с удоволствие отсядаха малчуганите с техните родители да похапнат по нещо.

Спомням си,че откриването на детската железница стана много тържествено.Денят беше неделя 23 септември 1979г.

На откриването присъстваха първия секретар но ОК на БКП Иван Панев,министъра на транспорта Васил Цанов,първия секретар на Общинския комитет на БКП Петър Георгиев,председателя на ИК на Общинския Народен съвет Христо Мишев.

Най официално бях поканен и аз.Предпочетох да не присъствам.

арх.Олег Каразапрянов

24.02.2024г. oleg5@abv.bg

Тази публикация е част от проекта ТВ ФЕСТИВАЛ "НЕПОЗНАТИЯТ ПЛОВДИВ - ШЕСТИ СЕЗОН", която се реализира от Сдружение Медии с човешко лице и Пловдивската телевизия с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: