Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2023 ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ “ТРАКИЯ” е на пазара повече 24 години. Излъчва се освен в Пловдив и в още над 35 населени места от региона -...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
На 18 март 2023г. се навършват 27г.от загубата на твореца Димчо Павлов Спомени от арх.Олег Каразапрянов
Източник: ПОТВ 11:35 / 16.03.2023
©

ЧАСТ   ПЪРВА

По повод 12 конгрес на БКП и 1300г. от създаването на Българската държава бе организиран конкурс на тема "За повече красота в жизнената среда.Синтез на архитектурата с пластичните изкуства.Пловдив 81г."

            Организатори на конкурса бяха:

-          Окръжен и Общински народни съвети Пловдив

-          ДО "Пластични изкуства и библиотечно дело" при комитета за култура

-          Съюз на българските художници

-          Съюз на архитектите в България

-          Окръжен и Общински съвети за култура гр.Пловдив

Начинанието беше похвално,защото даваше възможност провдивските творци- архитекти и художници да покажат възможностите си,като направят нещо реално за града.

И наистина най изявените архитекти и художници се включиха в конкурса.Сформираха се около 10 колектива,които трябваше да работят по предварително зададени теми.

Беше определено жури от национален мащаб в което взимаха участие утвърдени български художници и архитекти.Председател на журито беше Светлин русев.

На колективите бяха предоставени безплатно работни помещения в тогавашната сграда на САБ на ул."4-ти януари" в Стария град.

Колективът в който участвах аз се състоеше от колегите:

Арх.Антон Антонов ръководител

Арх.Пенка Траянова

Арх.Румен Григоров

Арх.Олег Каразапрянов

И художниците:

Димчо Павлов

Георги Михайлов

Гилермо Дайслер от Чили

Нашият колектив трябваше да работи по темата "Хълмовете на Пловдив като зелена система и място за отдих"

Гилермо беше художник,интересна личност. Преподавател,мисля че беше професор по живопис в Чили. Избягваше да говори,да се хвали. Беше прогонен от хунтата на Пиночет.Пристигнал в България със семейството си –жена си и дъщеря си.Интересни жени с тяхната специфична южноамериканска красота.Бяха понаучили български език и това ми даваше възможност надълго и широко да ги разпитвам за техния живот в Чили,за тяхната Родина. Гилермо имаше идеята да направим няколко "разрези",които да обхвашат тепетата,градините и парковете и река Марица.Така щеше да се покаже връзката между съществуващите елементи на зелената система,да се видят недостатъците и в същото време да се покаже това,което е необходимо да се направи.Всичко това трябваше да се илюстрира с рисунки и фотоси върху табла.Не знам защо, но Гилермо просто изчезна,престана да идва и да работи.Дори го търсихме в квартирата му,но връзката ни приключи окончателно.Много години след това случайно разбрах,че дъщеря му е идвала в България.

Георги Михайлов се отказа да работи по задачата още в самото начало.Не разбрах защо.

 Беше 1981г. когато за първи път се срещнахме с Димчо.Един едър мъж с огромни,силни ръце.Ръце на човек,който обработва коравия камък с длето и чук.

Темата по която трябваше да работи нашия колектив беше "Хълмовете на Пловдив като зелена система и място за отдих".Предмет на разработката бяха тепетата а също и Цар Симеоновата градина.Колективът ни имаше ясна концепция,която трябваше да бъде отразена в чертежи,макети,фотоси.Имаше отделни детайли,които искахме да проучим и разработим по подробно и детайлно.Един от тези детайли беше детската площадка в "Цар Симеоновата"градина.В този детайл с Димчо намерихме много общи разбирания,които бяха повод да се получи едно успешно творческо сътрудничество,което продължи десетки години в съвместната ни работа и по други обекти.

Детската площадка е една друга,специална тема за която искам да отдела специално внимание но по късно.

Димчо беше роден в Пловдив на 12 декември 1944г.Живееше в Пловдив на ул."Асен Златаров"№17,близо до водната палата в една малка четириетажна кооперация.До неговия апартамент живееха майка му и баща му,интелигенти,приветливи хора.Баща му беше летец-пенсионер.

Димчо беше си направил ателие в избата, в което прекарахме доста безсънни нощи в работа по различни проекти.Или просто беседвахме за какво ли не на чаща вино.Често четяхме мислите на Димитър Подвързвачов,актуални и за днешните времена.

Запомнил съм дългите работни нощи,когато сутрин майка му пристигаше с табла с кафе и току що изпекани вкусни банички.Обичах да се отбивам роднините на Димчо,дори когато той отсъстваше.Незабравими са  разговорите с майка му и жена му Сташа.Към Сташа тя винаги се обръщаше много нежно с думите -  Сташка,или нашата Сташка.

Доста дни  съм преживял в жилището на Димчо. При него бях приет като много близък човек от цялото му семейство – жена му Сташа,синът му Павел или Чочо,както го наричаха и дъщерята Вера.

Жена му – Сташа беше словенка от Любляна.За краткото време прекарано в България беше научила перфектно българския език.Преди години по телевизията видях Сташа да превежда на някаква българска делегация гостуваща в Люляня,Словения.Владееше добре и английски език.

Често,когато работихме за да се пести време и за да не си ходя до вкъщи Сташа приготвяше обяд или вечеря.Вкусно направени ястия, по словенски.Най много ми допадаше силно лютивия им вкус! Димчо се бе запознал със Сташа в Словения,в Любляна,където след завършване на висшето си образование бе останал известно време да живее.Словенците бяха истински европейци по възпитание и мироглед и това ги открояваше от другите по това време,когато България бе в пълна изолация от света.

                                                          арх.Олег Каразапрянов

oleg5@abv.bg

07.03.2023г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: