Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2023 ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ “ТРАКИЯ” е на пазара повече 24 години. Излъчва се освен в Пловдив и в още над 35 населени места от региона -...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
За домашните телефони преди 50г.
Източник: ПОТВ 15:21 / 24.01.2023
©

Спомени от арх.Олег Каразапрянов

Сигурно сегашните млади хора не могат да си представят живота си без

съвременните умни телефони.Та дори и да не са умни.Днес не е проблем да се свържеш по телефона с което си искаш населено място на света.Но преди около 50г.това съвсем не беше така.

В моя квартал Понеделник пазара,където живеех имаше само един частен телефон и един телефон в канцеларията,от където даваха кантарите.И един уличен автомат.

Хората подаваха молби в пощата и чакаха по 10-15-20г. и повече и нищо.При лична

среща с тогавашния началник на пощата Динко Петков отговорът беше "няма

двойки".Центърът на Пловдив бил претоварен и допълнителни телефони не можело да има.

А за Кючука беше същата история.Трябваше да се чака разширението на тамошната поща.И един ден за радост на населението на Кючука се започна строителството на тази сграда.Сградата се построи и мисля,че още си стои там.Друг е въпросът какво има в нея и за какво се използва и изобщо използва ли се.Същото се отнася и за централната поща.Сграда с огромни пространства от дълго време стоящи неизползвани.Толкова е тъжно,че заради безсмисленото разширение на пощата беше съборена сградата на Кудоглу.И то каква ирония има във всичко това!Арх.Стойков проектира сградата на Кудоглу,а синът му арх.Желязко Стойков с лека ръка дава съгласието си тя да се събори!

При следващите началници на пощата Сираков и Гюров нещата си останаха

същите.Така всичко продължи чак до големите политически и икономически промени в България. Лично да се срещнеш с началника на пощата тогава беше абсолютно

невъзможно.Долу пред стълбището стоеше портиер,който не допускаше никой.

Имаше един период когато живях известно време в Кючука.И разбира се поисках да

имам домашен телефон.Молба за телефон беше подадена от родителите на жена ми преди повече от 15г.Мислих си,че нещата ще станат без проблеми но не беше така.Лично говорих с един господин мисля,че името му беше Господинов.Той ми обясни,че няма свободни "двойки",че трябва да чакам и че скоро телефон няма да имам.

По щастливи стечения на обстоятелствата не си спомням как се запознах с

профпредседателя на пощата в Пловдив.Чрез него от пощите ми възложиха да проектирам база за отдих на пощенските служители до язовир Домлян.Едновременно с това правих проекти за реконструкции на много пощенски сгради от различни селища край Пловдив.

По време на проектирането на базата до язовир Домлян често се налагаше да се

срещам с тогавашния началник на пощата Гюров за уточняване на различни

подробности.Срещахме се в неговия кабинет.Огромен кабинет,не знам защо е трябвало да има такава огромна площ от над 100кв.м.

При една среща обясних на Гюров,че имам молба за телефон от много години.Беше

ми обещано,че скоро ще имам телефон.Мина известно време,но телефон няма.

След десетина дни Гюров ми се обажда и ме пита с думите,които съм запомнил

"Прозвъня ли телефона?".Все още не беше прозвънял.Оказа се че пощенският служител с фамилията Господинов не си бил дал съгласието.

А дали някой си спомня как ставаше телефонния разговор преди 65г.между Пловдив и София? Сигурно ще изглежда абсурдно и смешно.

Тогава за да се свържиш по телефона със София трябваше предварително да

подадеш покана в пощата.Там ти определят ден и час.И в определения час отиваш в пощата  в специална зала за телефонни разговори.В залата имаше подредена редица от 10-12 стола, а срещу тях бяха разположени още толкова телефонни кабини изградени от дърво и вътре имаше телефон.В кабинката светваше лампа когато стъпиш на пода.Сядаш на стола и чакаш слушайки как телефонистките търсят телефонните абонати.По някое време си чуваш името по високоговорителя – "Иван от София вика Стоян от Пловдив пета кабина".Скачаш

от стола,отиваш в пета кабина и разговора почва.Когато свършиш разговора

телефонистката е засякла минутите през които си говорил,изчислява сумата и

плащаш.Разговорите не бяха скъпи,цените бяха достъпни за всеки.Автоматичното избиране стана възможно доста по късно първо между София и Пловдив.Но понякога то се осъществяваше трудно,та затова се налагаше да се обадиш в пощата и да дадеш поръчка.

Арх.Олег Каразапрянов

oleg5@abv.bg
Коментари [1] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: