Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2022 ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ “ТРАКИЯ” е на пазара повече 23 години. Излъчва се освен в Пловдив и в още над 35 населени места от региона -...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" набира членове - хористи  
Източник: ПОТВ 13:50 / 23.11.2022

Първият светски хор в България обявява отворена покана за членове-хористи. Певческо Дружество Ангел Букорещлиев кани любители, професионалисти, хора с различни професии, както и почитатели на хубавата музика, без ограничения във възрастта, за участие в състава на хора. Прослушванията ще се провеждат всеки понеделник и сряда от 18:00 ч., на адрес ул. "Ангел Букорещлиев“ № 18.

Дружеството води началото си от далечната 1895 година, когато в къщата на Никола Попов се събират 18 ентусиазирани любители на музиката, решили да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно, на 4-ти март 1896 г., се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: "Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“. Дружеството е обявено за представителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състава. Основното ядро на хора се присъединява към новосъздадената през 1953 г. Държавна опера Пловдив , през 1956 – в навечерието на своята 60-годишнина ППД е наградено с орден "Кирил и Методий“ – І степен за цялостна творческа дейност.

Сега диригент на хор "Ангел Бокурещлиев“ е младият, 23-годишен пианист Илиян Тиганев. Неговият чичо - Иван Пенчев, е бил ръководител на дружеството през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души.

Илиян Тиганев е с диплома за висше образование от Пловдивската академия - АМТИИ "Проф. А. Диамандиев", която завършва с отличие, и е награден със стипендия за музикален принос от Национален фонд "Култура“ към Министерството на образованието. Печелил е множество стипендии и конкурси с високи отличия у нас и в чужбина. Учил по програма Еразъм+ в Италия, където организира редица соло концерти, а след завръщането си в България прави това и у нас. Създава собствена певческа формация - ПФ "Слънчеви гласове“, на която е диригент от 4 години.

Неговата цел е да възвърне певческата култура в Пловдив и повече хора да общуват на езика на музиката. Според Илиян това е начин на живот без напрежение и умора. Целта му е да предаде на хората чудото на прекрасните емоции, които носи това изкуство. С желание младият диригент отделя специално време на всички желаещи да се включат в това приключение.

Всеки, който проявява интерес, може да попълни онлайн формуляр за кандидатстване на следния линк

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeZQ3NPuBvnHfzeh…/viewform….

В най-скоро време човек от екипа на ППД "Ангел Букорещлиев“ ще се свърже с него.

Повече информация за дружеството може да намерите на техния уебсайт -

http://www.ppd-bg.com.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: