Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2022 ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ “ТРАКИЯ” е на пазара повече 23 години. Излъчва се освен в Пловдив и в още над 35 населени места от региона -...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Областният управител се срещна с почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев
Източник: ПОТВ 15:47 / 12.08.2022
©

Единодействието на държавните институции и местната власт в Пловдивска област може да служи като модел за интеграцията на украинските бежанци, не само в България, но и в цяла Европа. Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев след срещата си с почетния консул на Украйна в града Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън“. От страна на областна администрация участваха главният секретар Георги Янев и началникът на отдел "Координация и европейска интеграция“ Маргарита Вранкова.

 "Създадени са всички условия за успешната адаптация и социализация на хората, бягащи от ужаса на войната. Всички институции в Пловдив са изключително добронамерени и ни помагат с всичко, което е необходимо. Благодарение на общите ни усилия бежанците имат подслон, храна и работа, а децата им са настанени в детски центрове“, подчерта Наталия Елис. Тя благодари на Община Пловдив, която предостави сградата на бившата Белодробна болница за нуждите на фондацията. С труда на бежанците, доброволците и общинските фирми, както и със средствата на много частни дарители, тя беше превърната във втори дом за хората, търсещи убежище. Пак със съдействието на Община Пловдив е създаден детски център в район "Тракия“, такъв предстои да бъде открит и в район "Източен“.

 "Областна управа от самото начало е в постоянна координация с нас и ни оказва пълно съдействие в комуникацията с всички държавни институции на местно ниво и с министерствата “, заяви още Елис и отново благодари.

 "В областна управа имаме множество запитвания от украински граждани за валидността на документите им за правоуправление и автомобилите им. Бихме искали по своите канали да успокоите хората, че украинските шофьорски книжки са валидни за срока на предоставената от Република България закрила, а автомобилите с украинска регистрация могат да се управляват в страната ни, ако притежават валиден сертификат "Зелена карта“ за България или имат сключена гранична застраховка“, обясни Георги Янев. Той допълни, че подмяната на украинските номера с български, може да стане, ако собственикът е придобил статут на дългосрочно пребиваващ в България.

По предложение на областния управител предстои да бъде организирана среща с кметове на населени места от областта. "Има доста хора, които търсят работа и искат да наемат жилища в близките общини на Пловдив, но нямат информация за нуждите на местния бизнес. Затова кметовете ще ни бъдат в голяма помощ“, подчерта Ангел Стоев. Той изрази благодарност към г-н Георгиев и г-жа Елис за съпричастността и огромните усилия, които полагат за хората, прогонени от войната.

 Областният управител съобщи, че следващата седмица ще има среща с началника на Регионалното управление на образованието – Пловдив Антоанета Пакова, за да коментират въпроси, свързани с подготовката на изборите, готовността на училищата за новата учебна година, в това число и за обезпечеността на обучението на украинските деца.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: