Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ ОКТОМВРИ 2022 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022 1. За излъчване на готови...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ КОМИТЕТ НА ПП ВМРО-БНД-ГР.ПЛОВДИВ ОТНОСНО  Арт- инсталация на белгийския художник Саймън Ван Парис  
Източник: ПОТВ 14:58 / 05.08.2022

Уважаеми Господин Кмете,

 Уважаеми Господин Председател на Общински съвет Пловдив,

Уважаеми Граждани на Пловдив,

 

 През изминалите дни от множество сигнали на граждани, както и от публикации в медиите, бяхме уведомени за арт- инсталация на белгийския художник Саймън Ван Парис, финансирана по програма на CONTEXT AiR от Община Пловдив. В първоначалната информация от медиите ни бе представена инсталация, състояща се от три счупени тухли четворки, обточени с дървени летви, което според автора е виждането за Пловдив през очите на новодошлия!

В последствие се оказа, че това е било рекламен трик и е част от "инсталацията“, която вече е тържествено открита и съдържа още много летви, тухли, части от отводнителни инсталации,касетки и прочее намерени на улицата строителни и други отпадъци /последното е изявление на самия автор/.

След преглед на досегашното творчество на автора, ние забелязахме голямо сходство в инсталациите реализирани досега, състоящи се от сковани летви и други отпадъчни материали, отнасящи се до други световни градове. С интерес установихме, че почти по нищо не се различават Пловдив с Техеран и Хонг Конг през очите на новодошлия. Под удобната мантра за свободата на съвременното изкуство и творческа оригиналност, както непрекъснато ни втълпяват, че пловдивчани не разбираме, се харчат отново пари от общинския бюджет за съмнителни проекти, обиждащи града ни и служейки за трамплин в издигането на посредствеността. Липсата на ясни публични критерии за подбор на автори и проекти и откровеният "кураторски“ субективизъм на пет членното жури свеждащо се до посредственото: “Това май е арт, а другото май не много арт“, води до тотално компрометиране и фалш на културните традиции и политики на град Пловдив. В размислите по "творческия процес“, самият автор на сайта си обяснява неговите вълнения от видяното в Пловдив и тук се започва с едни дълги обяснения за комунистически сгради, олющени мазилки и накратко, че сме като градска среда същите като Русия.

Естествено, авторът е нямало как да преживее и види в детството си /роден е 1985 г. /експанзията на посткомунистическия арт модернизъм, характерен за 90 те. в бившите индустриални градове на бившия източен блок. Тук вече е редно да зададем, няколко въпроса, дали този човек е настанен в Пловдив по резидентната програма CONTEXT AiR или е бил някъде другаде в някой друг град?

Какво е написал в апликационната си форма и какво е заключението на журито? Каква е ролята и работата на куратора с този автор? Докога ще толерираме чуждопоклонно изкуство, а не на български творци?
Коментари [3] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: