Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 14 ноември 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
КАК ДА СЕ СТИМУЛИРА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ?
Източник: ПОТВ 11:21 / 23.06.2022

“Община Пловдив може да започне добра инициатива и да стане пример за други общини в България, ако разработи и приеме на местно ниво пакет от стимули за електромобили, регистрирани на територията на града",  това е мнението на общинския съветник от “Съюз за Пловдив" Владимир Темелков. 

Според него темата за стимулиране на гражданите, които искат да си купят или вече са си купили екологочно чисто превозно средство, е изключително важна като е една от мерките за подобряване на въздуха в Пловдив.

В питането до кмета за броя на електромобилите, стикерите за безплатно паркиране в синя зона, наличието на частни и общински зарядни станции, Владимир Темелков подчертава, че всички плюсове са на страната на електромобилите. 

Той напомня, че Германия забрани продажбата на дизелови и бензинови автомобили, което е ясен знак към коя посока поема автомобилопроизводството. В същото време България изостава в преминаването към еко превозни средства от други държави в ЕС. Към края на 2021 г. електромобилите в България са около 20 на сто от всики превозни средства.

“Броят на електромобилите в страната е около 4000 , а на дизеловите и бензиновите автомобили е 3 200 000. Вероятно това е една от причините България да е единствената страна в ЕС, на която от ЕК е отказана субсидия за покупка на електромобил", изтъква съветникът.

Той дава и интересни примери как в други дъжави на ЕС стимулират електромобилите.

- В Румъния помагат със суми до 10 000 евро при покупка на нов електромобил и 1250 евро, ако върнеш стария за скрап.

- В Гърция дават 5-8000 евро и облекчения в данъците.

- В Унгария стимулират със 7350 евро, а в Германия - до 9000 евро в зависимост от цената на електромобила.

 

В България засега стимулирането е нулево.

Предимствата на електомобилите са безспорни, отбелязва Темелков. При пробег около 500 км. в нормални градски условия разходът за пълно зареждане в домашни условия е приблизително 25 лв, а на публична зарядна станция - 40-50 лв с ДДС. 

Владимир Темелков поставя и още един важен въпрос - за необходимостта в Пловдив да има ясни правила и строг контрол за управление на индивидуални електрически превозни средства, в частност - скутери и тротинетки.

Съветникът предлага от името на групата на “Съюз за Пловдив" да се сформира работна група към Комисията по обществен ред, транспорт и защита при бедствия, която да изготви проект на Наредба. Правилата ще се базират върху Закона за движение по пътищата и ще важат не само за електрически превозни средства на фирми, които ги предоставят под наем, но и на граждани.

Работната група може да бъде в състав от 14 души, сред които са представители на ОП ОКТ, “Паркиране и репатриране", на правна и стопанска дирекции на Община Пловдив.

“Наредбата, с посочените в нея санкции за нарушители е необходима, за да се гарантира повече безопасност при предвижването с този безспорно удобен, евтин и екологично чист алтернативен транспорт", коментира Владимир Темелков.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: