Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 14 ноември 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Атаол Бехрамоглу с Голямата награда "Орфей"
Източник: ПОТВ 14:44 / 12.05.2022

Атаол Бехрамоглу е тазгодишният лауреат на Голямата награда "Орфей“ за изключителни достижения в поезията. Призът ще бъде връчен тази вечер на Откриващата церемония за петото издание на международния фестивал за поезия "Орфей – Пловдив“ 2022 от 18 часа в Малката базилика на Пловдив.

Вход свободен – заповядайте!

Наградата е извънредна и се дава по изключение. Досега нейни носители са българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов.

Бехрамоглу е не само блестящ поет, но и изключителен интелектуалец – един от малцината днешни световни поети, лежали в затвор за инакомислие в началото на 80-те години на миналия век, казва директорът на фестивала Антон Баев. Той е и единственият интелектуалец, изпратил лично писмо до руския президент Владимир Путин още в началото на войната в Украйна с призив да я спре и се оттегли с достойнство.

Атаол Бехрамоглу е преводач е на Пушкин, Лермонтов, Чехов и Горки на турски език, както и на българските класици Ботев, Вазов, Яворов.

Стихове на Бехрамоглу на турски, български и английски език може да прочетете и чуете на сайта на фестивала – https://orpheus-plovdiv.eu/2022/02/07/ataol-behramoglu-turcziya-ataol-behramoglu-turkey/

Атаол Бехрамоглу е роден в Чаталджа близо до Истанбул. Завършил е университета в Анкара, Катедра по руски език и литература.

Първите му две стихосбирки, публикувани през 1965 и 1970 г., са признати за манифест на новото поколение в съвременната турска поезия.

Между 1970-1974 г. живее в Париж, Лондон и Москва.

В Париж се запознава с Пабло Неруда и Луис Арагон.

Фрагменти от стихотворението му "Един ден със сигурност“ са публикувани в Les Letters Françaises, редактирано от Арагон.

Арестуван е през март 1982 г. заедно с другите изпълнителни членове на Турската асоциация за мир и държан във военен затвор до ноември същата година.

Освен широката си популярност като поет и писател в страната си, той е изтъкнат преводач на Пушкин, Лермонтов, Чехов и Горки.

Неговата поезия е преведена на много езици и е отличена с редица национални и международни награди, включително награда "Лотус“ (1982), награда "Пушкин“ (2008), награда "Михай Еминеску“ (2016), Европейската Омирова награда (2016) и други.

11 поети от 9 страни участват в петото издание на МФП "Орфей – Пловдив“ 2022. Проектът на фондация "Пловдив ЛИК“ е подкрепен от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 г.

Лайв стрийм от откриването на "Орфей Пловдив“ 2022 – от 18 часа в www.plovdiv-online и фейсбук страницата на сайта.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: