Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 14 ноември 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
КОЙ ОСВОБОДИ ПЛОВДИВ?
Източник: ПОТВ 12:06 / 13.01.2022
©

Официално съобщение от РИМ-Пловдив:

На 16 януари 2022 година честваме 144 години от Освобождението на Пловдив. По този повод в рубриката "Из фондовете на музея“ на официалната ни страница в интернет представяме няколко оригинални културни ценности – личната сабя и три фотографии, принадлежали на д-р Георги Цариградски.

Д-р Георги Антонов Цариградски е роден в град Кюстендил около 1845 година. От малък остава сирак. През 1868 г. Кюстендилската община го праща да учи в Императорското военно-медицинско училище в Галата Сарай, Цариград. По време на учението си е подпомаган и от известния търговец и родолюбец Христо Тъпчилещов.

След завършването си служи като лекар в турската армия. Мобилизиран е в Руско-турската война 1877-1878 г. и през ноември 1877 г. е на Арабаконак. А малко над турския лагер, под връх Малка баба са войниците на ген. Дендевил, командир на втора бригада от Трета пехотна дивизия. Една нощ, с риск за живота си, Цариградски напуска стана на Мехмед Али и отива при руската армия. Предоставя на командването на Западния отряд ценни сведения за състава и разположението на турските войски в Орханийско /Ботевградско/ и около София. Първоначално Цариградски е в щаба на ген. Гурко като преводач, а на 22 ноември е изпратен при ген. Дандевил, който дава за него следната характеристика: "Това беше преводач, наричащ се доктор, българин, намиращ се на турска служба и останал от турците, отстъпващи от Етрополе, където нашите едва не го убили. Но той обявил, че се предава на нас и желае да служи против своите врагове. Генерал Гурко го изпрати при мен още на "вратешка", където той беше много полезен. Безстрашен, кипящ от деятелност, неуморим, макар и болничав, ненавиждащ турците с невъздържана ненавист, знаещ пет езика, от които най-лошо руски, той всякога ме е удивлявал със своята нравствена енергия и умение да влияе на българите." /Сборник "Военных рассказов" 1877-1878 – СПБ, т. 3, стр.303/

Етрополе е освободено. Предстои зимното преминаване на Балкана. Задачата, поставена пред ген. Дандевил, е да премине Балкана, да се спусне в Бухово и да преследва турските войски, ако те започнат отстъпление. Това става при неимоверно трудни условия – лош път, сняг и бури. Трябва да се разчиства пътят, да се изкарват и дори разглобяват оръдията, да се пренасят боеприпаси.

При -20 градуса войниците вървят в колона по един. Казаците завързвали на китките си опашките на конете и на боксир продължавали изкачването. Потърсена е помощта на българското население посредством доктор Цариградски. На 25 декември ген. Дандевил поема командването на Трета дивизия. Познавайки дейността на Цариградски и възхищавайки се от неговите организационни качества генералът го назначава официално за дивизионен преводач. Наред с това д-р Цариградски е навсякъде, където има нужда от хора – за пренасянето на снаряди, за доставянето на сено за конете, които се намирали на позиция високо в планината. Той е човекът, който събира разузнавателни сведения и извършва диверсионни действия в разположението на неприятелските войски. Цариградски взема участие в целия по-нататъшен боен път на дивизията. На 30 декември 1877 г. ген. Дандевил влиза с войските си в Панагюрище. В състава на неговия щаб е и българинът Георги Антонов Цариградски. Участва в освобождаването на Пазарджик, изпълнява успешно разузнавателни мисии и организира местното население при овладяването на Пловдив и Асеновград.

За участието си в Руско-турската освободителна война, д-р Георги Антонов Цариградски е награден от руското военно командване за един ден с два Георгиевски кръста. След Освобождението служи в Източно-румелийската милиция. Вземе участие в Сръбско-българската война от 1885 г. като доброволец в чета от Хасковския отряд, както и в Балканската война – 1912-1913 г., когато става и помощник-комендант на Драма.

Д-р Георги Антонов Цариградски умира на 12 юли 1918 г. в Пловдив на 73-годишна възраст.

Писателят Стефан Дичев използва съдбата на д-р Цариградски при изграждането на литературния образ на д-р Будинов в романа си "Пътят към София"

Тържественото отбелязване на 144-та годишнина от Освобождението на Пловдив ще се състои на 16 януари 2022 година, неделя, от 11:00 часа с поклонение пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина. Слово по повод годишнината ще произнесе Мария Карадечева – главен уредник в Регионален исторически музей – Пловдив.

 

Бележка на редактора на ПОТВ.

Позволяваме се да добавим към тази биография може би най-важното – описаното от самия Цариградски собственоръчно. Става дума за документ, изпратен ни от Петко Величков от Етрополе. Според някои изследователи този документ е известен на големите историци, но по обясними причини те не му дават гласност. Може би да не се затъмни славата на освободителя на Пловдив капитан Бураго.

Та ето какво пише самият Цариградски:

"На 2-ри срещу 3-и януари 1878 мен се падна щастието с най-голям риск на живота ми: на мен и на подведомствените ми доближих до град Пловдив и като предварително заобиколих с една дружина северната и северозападната му част в 4 часа през нощтя влязох в северената му част – чаршията- от гдето колкото турски аскер имаше избегаха в центъра на града като запалиха моста на река Марица да не можем да минаваме.

За горното тутакси изпратих пловдивския жител Петър Гачина заедно с още един кавалерист да занесат писмо до Дивизионния началник да му явя, че Пловдив е наши ръце от 4 часа насам

Генерал Дандевил очуден от моите героиски подвизи за  да се увери в истинността веднага с моите пратеници изпраща при мен полковник Обер с един ескадрон ,за да провери верно ли е писаното в моето писмо…"

 

На тази тема в Пловдивската телевизия преди две години беше направено предаване, което може да се види на адрес

https://www.youtube.com/watch?v=Nk5TQa27lE0
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: