Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2023 ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ “ТРАКИЯ” е на пазара повече 24 години. Излъчва се освен в Пловдив и в още над 35 населени места от региона -...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Откриват уникална лаборатория в Пловдив
Източник: БГФАКТОР 11:26 / 28.10.2009
©

Днес в Пловдивския университет се открива нов лабораторен комплекс, основан на принципите на т.нар." Зелена химия". Той се намира в катедра "Аналитична химия" и включва най-нов модел  масс спектометър с индуктивно свързана плазма.

 Апаратът е закупен със средства на Фонд " Научни изследвания"  в изпълнение на GAMA  (Green Analytical Methods Academic Centre) проект от  конкурса " Интегрирани научни центрове в университетите" - 2008.

GAMA проектът има за цел изграждане на университетски център за развитие на екологично целесъобразни методи за следови анализ на обекти от околната среда и включва 7 катедри от 3 пловдивски университета: ПУ "П. Хилендарски",  Аграрния университет и Университета по хранителни технологии, а също и СУ "Св. Климент Охридски" и Университета в Аликанте Испания. Консорциумът обединява научните направления на партньорите с цел развитие на модерни химични анализи, основани на процедури щадящи околната среда и съответстващи на принципите на "Зелена Химия".

Консорциумът ще използва съвместно ICP-MS изследователския компекс за подготовка и обучение на докторанти, като развива 3 главни направления:

1) Научно: Разработване на нови, по-малко замърсяващи методи за химичен анализ чрез ICP-MS полу-количествени и панорамни измервания, комбиниране с HPLC и процедури на Cloud Point- и Solid Phase екстракция. Приложение на микровълнови и ултразвукови полета за ефективизиране на анализа (продължение на COST D32). Микро-дозиране чрез FI и ASDI системи. 

2) Приложно: Химични анализи при тежки и нестандартни експертизи за определяне на следи от токсични елементи в обекти на околната среда, храни и индустриални материали при решаване на реални задачи. Валидиране на измервателни методи и помощ при технологичния им трансфер в изпитвателни лаборатории.

3) Образователно: Специализирани модули за обучение на студенти в образователните степени магистър и доктор, с достъп до модерни аналитични инструменти. Разширяване на междууниверситетското сътрудничество чрез ангажиране на преподаватели и експерти от консорциума. Разработване на докторантури, привличане и задържане на млади учени.
Резултатите ще са с дългосрочна полза за академичните институции, стимулирайки интердисциплинарни научни направления от интерес за химици, биолози, агрохимици и еколози.

Центърът ще изгради експертна мрежа от специалисти за решаване на горещи проблеми, касаещи мониторинга на околната среда, преценка на риска и контрола на качеството.

GAMA-проектът се подкрепя от местната администрация, държавни и неправителствени организации и

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: