Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
По следите на гласуваните 1 млн. лв. компенсации за превозвачите: "Демократична България" с нови 6 питания към Здравко Димитров
Източник: ПОТВ 16:35 / 13.10.2021

Как община Пловдив упражнява контрол върху продажбата на билети от страна превозвачите? Как се контролират отчетите на компаниите, осъществяващи обществения транспорт в града, по отношение на разходите за гориво? Как гласуваните на тъмно и без документи компенсации в размер на общо 1 млн. лв. от джоба на пловдивчани са разпределени между различните превозвачи, които имат договори с община Пловдив?

            Това са част от новите питания на общинските съветници от “Демократична България" Йордан Иванов и Веселка Христамян, отправени днес към кмета на Пловдив Здравко Димитров. Срокът за получаване на писмени отговори е до следващата общинска сесия.

            Поводът за поредната порция въпроси е това, че общинската администрация все още не е предоставила аналитичните счетоводни данни на превозвачите за всяка от линиите на обществения транспорт поотделно, въпреки че фирмите са длъжни по силата на договорите си да предоставят тези данни всеки месец. Иванов и Христамян отново настояват тези документи да бъдат предоставени. А Иванов припомни и днес по време на общинската сесия, че от счетоводно гледище продажбата на карти и билети е сред компонентите, на база на които се формира картината дали дадена линия е на печалба или загуба. А от това зависи и правото на превозвачите на компенсации - съответно от централна власт и от общината.

            При предишния опит на съветниците от ДБ да изискат документите от общината, на база на които кметът предложи първо 3 млн. лв. компенсации за превозвачите от общинския бюджет, макар да бе гласувана сума от 1 млн. лв., в транспортната комисия на ОбС бяха предоставени  само общи отчетни таблици. Въпреки това от тях в публичното пространство излязоха любопитни неща – например, че Линия 17 в Пловдив продава средно по 5 билета на курс, Линия 21 - средно по 3,5 билета на курс, Линия 11 - по 2,4 билета на курс.

            Иванов и Христамян настояват да разберат и какво прави община Пловдив, за да установи каква е причината превозвачи да отчитат за някои линии от градския транспорт разход на гориво от 60 л на 100 км пробег. “А иначе казано  - как община Пловдив упражнява контрол върху това, че разходните документи за гориво са за тази дейност, а не са за друга дейност на същия превозвач?", попита и в залата днес Иванов. 

            Последното искане от днес към кмета Здравко Димитров е да даде детайлна информация какви стъпки са предприети до момента от него и общинската администрация за разкриване на общинско предприятие, което да поеме транспорта на града. Припомняме, че по време на сесията, когато мнозинството за 1 млн. лв. в полза на превозвачите одобри компенсациите, г-н Димитров не даде никаква конкретна информация. А разрешаването на проблемите с транспорта на Пловдив бе сред обещанията на Димитров и ГЕРБ на местните избори през 2019 г.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: