Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
С какво поцинковани кофи популяризират културата на град Пловдив
Източник: ПОТВ 08:29 / 13.10.2021
©

Питане до кмета Здравко Димитров ще отправи общинският съветник от Коалиция "Кауза Пловдив“ Константин Георгиев на утрешната сесия на Общинския съвет.

Поводът е проект, финансиран от културната програма на Община Пловдив, изразяващ се в поставяне на 130 поцинковани кофи на разкопките на "Форум Запад" до Централна поща.

"Целта на Община Пловдив е опазване културното наследство и памет, обогатяване на културната идентичност, развитие на творческия потенциал и капацитети, подобряване на достъпа до култура на жителите на общината, насърчаване на обмени и партньорства на местно, национално и световно ниво, създаване конкурентноспособни културни продукти, развитие на изкуството, творческите и културни индустрии и културния туризъм, популяризиране на българската култура по света.  Това задължение на Община Пловдив е изрично установено в чл. 1 от Наредбата на Общински съвет Пловдив за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив.“, се казва в питането на Константи Георгиев.

 

"Възмутени граждани сезираха групата на Коалиция "Кауза Пловдив“, че от общинския бюджет се финансират проекти, нямащи културна стойност и не кореспондиращи на духа и културата на града ни. Това е поредният проект, будещ възмущение у пловдивчани. В тази връзка считам, че кметът трябва да отговори на следните въпроси:

Каква е идеята на този проект

С какво поцинкованите кофи популяризират град Пловдив и неговата култура

Смятате ли, че Община Пловдив е изпълнила задължението си за популяризирането на българската култура по света и за създаване конкурентноспособни културни продукти по Наредбата на Общински съвет чрез одобрението и финансирането на този проект

Кой е одобрил този проект

Каква сума е изплатила Община Пловдив и на кое физическо или юридическо лице за горецитираното събитие“ - коментира общинският съветник от групата на Коалиция "Кауза Пловдив.

 

Той изрази надежда, че през следващата година, Община Пловдив ще представи на своите жители и гостите на града най-после стойностна, разнообразна и обогатяваща културна програма.

                                                                

ПИТАНЕ

От Константин Георгиев– Общински съветник

от ППГОС "КАУЗА ПЛОВДИВ“

 Уважаеми г-н Димитров,

             Във връзка с постъпилите сигнали от граждани, свързани с поставените поцинковани кофи на разкопките на "Форум Запад" до Централна поща, имам към Вас следното питане:

           На първо място, бих искал да отбележа, че целта на Община Пловдив е опазване културното наследство и памет, обогатяване на културната идентичност, развитие на творческия потенциал и капацитети, подобряване на достъпа до култура на жителите на общината, насърчаване на обмени и партньорства на местно, национално и световно ниво, създаване конкурентноспособни културни продукти, развитие на изкуството, творческите и културни индустрии и културния туризъм, популяризиране на българската култура по света.  Това задължение на Община Пловдив е изрично установено в чл. 1 от Наредбата на Общински съвет Пловдив за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив, приета с Решение № 340, взето с Протокол № 13 от 28.07.2016 г., в сила от 1.08.2016 г., изм. и доп. с Решение № 247, взето с Протокол № 14 от 27.07.2017 г., изм. и доп. с Решение № 286, взето с Протокол № 13 от 26.07.2018 г.

           Град Пловдив е изключително културно средище, което е съхранило многобройни древни паметници. Животът в града не е прекъсвал, което го нарежда сред най-древните постоянно обитавани градове в света.

 

           Бих искал да обърна специално внимание на чл. 2 от цитираната по-горе Наредба на Общинския съвет. В него е установено, че целта на Наредбата е в съответствие с действащата нормативна уредба да се допринесе за стимулиране на многообразието на културния живот в Пловдив и активното участие на гражданите в изпълнението на общинската политика в сферата на културата при спазване на принципите на равнопоставеност, максимална ефективност, публичност и контрол при разпределение на финансовите средства за култура на Община Пловдив. Наредбата кореспондира и със заложените цели на Общинския план за развитие на община Пловдив, Културната стратегия на Община Пловдив, Стратегията за развитие на туризма.

          Относно споменатите по-горе поцинковани кофи, които са 130 на брой, обърнати с дъното нагоре с поставени на тях огледала, е отпусната неизвестна сума от Община Пловдив.

          Във връзка със спазването на посочените принципи за публичност, контрол при разпределение на финансовите средства и максимална ефективност и на основание чл. 33 ал. 4 от Закон за местното самоуправление и местната администрация и във връзка с чл. 80, ал. 1 от Правилник за дейността и организацията на Пловдивски общински съвет, отправям към Вас следните въпроси:

           1. Каква е идеята на този проект?    

           2. С какво поцинкованите кофи популяризират град Пловдив и неговата култура?

        3. Смятате ли, че Община Пловдив е изпълнила задължението си за популяризирането на българската култура по света и за създаване конкурентноспособни културни продукти по Наредбата на Общински съвет чрез одобрението и финансирането на този проект?

       4. Кой е одобрил този проект?

       5. Каква сума е изплатила Община Пловдив и на кое физическо или юридическо лице за горецитираното събитие?                                                                                                           

 С уважение:

  Константин Георгиев

 Общински съветник от

 Коалиция "Кауза Пловдив"
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: