Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Всички общински детски градини и училища в Пловдив са готови да посрещнат първия учебен ден
Източник: ПОТВ 10:54 / 14.09.2021

Класните стаи в 18 общински училища бяха освежени, изграждат или се обновяват 10 детски градини

Всички 52 общински детски градини в Пловдив са в пълна готовност за откриване на новата учебна година. Към момента са записани 10 940 деца. От тях най-малките, 3-годишните деца, са 2700.

Пълна готовност за първия учебен ден имат и всички 52 общински училища. Сред тях са 4 начални, 21 основни, 2 обединени, 5 профилирани гимназии, 18 средни училища и 2 професионални гимназии. Над 33 000 ученици от I до XII клас и около 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи, ще прекрачат прага на класните стаи.

До момента в общинските училища с начален етап на обучение (общо 46 начални, основни и средни училища) са записани над 3100 първокласници.

 В 18 общински училища през летния период бяха извършени  козметични ремонти за освежаване на класни стаи и коридори –  шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет. В ОУ "Петър Берон“ е направена външна изолация на малката сграда, а в МГ "Акад. Кирил Попов“ е ремонтиран покривът.

В няколко общински училища са изградени STEM центрове – специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на природо-математическите науки. Одобрените за финансиране през 2021 г. са ЕГ "Пловдив“, СУ "Черноризец Храбър“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника с 300 000 лв., и ЕГ "Иван Вазов“ с 210 000 лв. В СУ Софроний Врачански“ се изгражда STEM център със средства от бюджета на училището.

 

Приключи ремонтът и в двете сгради на СУ "Любен Каравелов“ по проект "Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“, финансиран по Оперативна програма"Региони в растеж". С приключването на втория етап от проекта училището разполага с  мултифункционална зала и басейн.

Продължават дейностите по изпълнение национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища. Припомняме, че Община Пловдив получи финансиране от 14  817 000 млн. лева. за 7 обекта, с които кандидатства по националната програма. "Изграждане на нова сграда на ОУ "Княз Александър I“  /стойност на проекта – 4 973 300,00 лв./ и "Ремонтни работи и реконструкция на източен корпус на СУ "Константин Величков“, /стойност на проекта – 1 995 500,00 лв./ са проектите, които Общината изпълнява.

На 13.09.2021 г. бе открита нова сграда на ДГ "Перуника“, изградена по проект "Образователна инфраструктура – изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“.

 

По отношение на детските градини, с оглед разкриването на допълнителни места за обхващане на децата в предучилищна подготовка, към настоящия момент в гр. Пловдив предстои изграждането или са в процес на изграждане следните сгради:

Район "Централен“:

- нова сграда на ДГ "Каменица“ – 6 групи (изпълнява се по програма "Региони в растеж“);

- ДГ "Чучулига“ – нови 2 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища);

- ДГ "Буратино“ – нови 3 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) - предстои да бъде избран изпълнител;

 

Район "Източен“:

- нова сграда с 8 групи на ул. "Богомил“ (изпълнява се по програма "Региони в растеж“), която се очаква се да бъде готова и открита до края на предстоящата календарна 2021 година.

 

Район "Южен“:

- нова сграда с 4 групи до ОУ "Стоян Михайловски“ (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) - в момента тече процедура по избор на изпълнител;

- нова сграда с 8 групи на бул. "Ал. Стамболийски“ (финансирана от капиталовата програма на Община Пловдив), която се очаква се да бъде готова и открита до края на предстоящата календарна 2021 година.

- нов корпус с 4 групи към ДГ "Зорница“ (изпълнява се по програма "Региони в растеж“) – сключен е договор с изпълнител.

 

Район "Тракия“:

- нова сграда с 8 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) - предстои да бъде избран изпълнител.

 

Реконструкция ще започне и в ДГ "Майчина грижа“ с цел разширяване. Предстои изграждането и на чисто нова детска градина в квартал "Съдийски“

 

Всички тези проекти ще осигурят нови места за прием на деца в детски градини, което ще гарантира добри условия за ранно детско развитие и подготовка на децата за училище. Община Пловдив се стреми да осигури достатъчно места в детските градини, за да даде възможност на всички родители, които желаят да се възползват от тази услуга, да запишат децата си, и да започне поетапно закриване на детските градини, позиционирани в пригодени блокови пространства.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: